Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Cum pregătim copilul pentru grădiniţă

Cum pregătim copilul pentru grădiniţă

Într-un final vine şi momentul ăsta – plecarea la grădiniţă, o etapă nouă şi complicată atât pentru părinţi, cât şi pentru prichindei. Pregătirea pentru această schimbare în viaţa copilului tău trebuie efectuată pas cu pas, încă înainte de înscrierea lui la grădiniţă.

Începe prin aţi familiariza copilul cu ideea că va merge la grădiniţă, oferă-i o descriere mai amplă a locului, a oamenilor şi activităţilor pe care le va întreprinde aici. Nu încerca să înfloreşti realitatea şi să îl minţi, pentru că s-ar putea să meargă la grădiniţă şi să vadă că, de fapt, acest loc nu este tocmai aşa cum i l-ai descris.

În primul rând, nu trebuie să uitaţi de un control medical preventiv. Asiguraţi-vă că are la zi toate vaccinurile, printre care se numără: vaccinul contra rujeolei, rubeolei, oreionului, vaccinul contra tuberculozei, precum şi analizele complete necesare odată cu înscrierea la grădiniţă. Iar următorii paşi pe care trebuie să îi întreprindeţi sună în modul următor:

–      Vizitaţi grădiniţia de câteva ori înainte de prima zi oficială, pentru ca copilul să se acomodeze cu atmosfera, să îşi cunoască viitorii prieteni şi educatoarele.

–      Este important să îţi înştiinţezi copilul că nu va petrece o veşnicie la grădiniţă. Asigură-l că, odată ce îţi termini munca, îl vei lua acasă.

–      Informează-l despre activităţile zilnice din cadrul grădiniţei, precum jocurile, cântecele, poeziile şi multe altele.

–      Permite-i copilului tău să îşi ia jucăria preferată cu el la grădiniţă, în aşa mod el se va acomoda mai uşor datorită obiectului familiar şi nu se va simţi un străin.

–      Ar fi bine să îi pregăteşti şi o gentuţă cu lucrurile strict necesare, printre care se numără: pantalonaşi, o bluziţă, o pereche de şosete, o pijama şi chiar şi un prosop, dacă e necesar. Hăinuţele şi încălţămintea de schimb trebuie să fie lejere, fără fermoare sau şireturi, astfel încât copilul tău să se poată dezbrăca şi singur.

–      Informaţi educatorul despre necesităţile copilului dumneavoastră în aşa mod încât acesta să fie la curent cu ce îi place sau ce displace copilului, care sunt punctele sale slabe şi forte sau care sunt problemele sale de sănătate.

–      Şi regula de aur – nu vă furişaţi atunci când plecaţi, pentru că copilul va crede că l-aţi abandonat. Ar fi bine să nu cădeţi şi în cealaltă extremă, să îl ţineţi mult de vorbă înainte de plecare şi să îi permiteţi să înceapă să plângă. Trebuie să vă luaţi rămas-bun cât mai repede şi mai concis şi nu uitaţi să îi reamintiţi că vă întoarceţi după el.

Nu trebuie să vă sperie dacă, în primele zile, copilul va plânge şi se va agăţa cu disperare de dumneavoastră. Fiţi conştienţi de faptul că grădiniţa e până la urmă o lume nouă şi neexplorată pentru el. Nu toţi copiii sunt flexibili şi se acomodează repede, iar din acest motiv, în primele zile trebuie să fiţi înţelegători şi să aveţi răbdare, astfel în scurt timp veţi obţine succesul dorit.

„Exercitarea funcţiei educative aparţine în primul rând familiei. Ei îi revine susţinerea şi supravegherea copiilor pentru demersul educaţional de mai departe, adică incluziunea lor în colectivul de copii – grădiniţa. Deprinderea copiilor de a frecventa instituţia preşcolară în mare măsură se bazează pe comunicarea părinţilor cu copilul şi educatorii, precum şi pe cunoaşterea mai îndeaproape a colectivului nou de copii, a grupei şi a grădiniţei în ansamblu. Este binevenit ca copilul nou să vină la grădiniţă cu o jucărie dragă lui, pentru ca să se încadreze mai uşor şi să nu se simtă singur. Promisiunea părinţilor către copii nu trebuie neglijată, ci îndeplinită (ora când va veni să îl ia de la grădiniţă sau când îi va aduce ceva). Neîndeplinirea promisiunilor de acest gen deseori duce la o traumă psihologică. Şi nu în ultimul rând, implicarea părinţilor în activităţile instructiv-educative duce la apropierea şi mai puterică a copiilor de noul colectiv de copii, precum şi la consolidarea încrederii în sine”, a menţionat Silvia Graur, educatoare, gradul II didactic.

În ediţia din iulie a revistei Odoraş, citiţi un articol despre cum trebuie să se pregătească mama de grădiniţă la rubrica “Din Jurnalul unei Mame”. Revista Odoraş se găseşte la toate chioşcurile Moldpresa şi la oficiile poştale. 

La rubrica GHID găsiţi lista tuturor grădiniţelor de stat din Chişinău, dar şi a grădiniţelor private. Selectaţi sectorul în care locuiţi şi vedeţi ce grădiniţe sunt în apropiere. 

Sursa foto: natablicy.pl 

Share:

Articole recomandate