Curând din alimentația copiilor de la grădiniță va fi exclusă peltea și se va reduce cantitatea e zahăr

Curând din alimentația copiilor de la grădiniță va fi exclusă peltea și se va reduce cantitatea e zahăr

Pelteaua, cunoscută de mulți ca „kiseli”, va fi exclusă din alimentația copiilor la grădiniță, totodată va fi redusă și cantitatea de zahăr din alimentația acestora. Despre aceasta a scris pe pagina sa Violina Lipcean, mămică activă care contribuie la elaborarea multor proiecte privind activitatea grădinițelor.

Mămica menționează că Ministerul Sănătății și Centrul de Sănătate Publica, în „RECOMANDĂRI PENTRU UN REGIM ALIMENTAR SĂNĂTOS ŞI ACTIVITATE FIZICĂ ADECVATĂ ÎN INSTITUȚIILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT DIN REPUBLICA MOLDOVA” scrie că pelteaua trebuie să fie înlocuită cu alte băuturi: apă plată, sucuri de fructe şi legume proaspăt stoarse, limonadă (apă plată cu lămâie), morsă (pomușoare şi/sau fructe de sezon sau congelate, apă, adaos mic de lămâie), lapte de nuci şi semințe (hidratate, mărunțite în blender şi amestecate cu apă şi miere de albine).

Pelteaua industriala și jeleurile conțin E 122 (azorubina), care este un colorant roșu, periculos, demult interzis în Japonia, Suedia, SUA, Austria şi Norvegia, deoarece poate declanșa sindromul ADHD (deficit de atenție şi hiper-activitate).

Explicație privind reducerea cantității de zahăr din meniul-model, deoarece acum cantitatea de zahăr în medie în acest meniu este de circa 50 de grame/zi, dublă față de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.

 

Foto simbol: mamsy.ru

Adaugă comentariu

Închide