Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Jucăriile pot îmbolnăvi copiii! Află cum să le dezinfectezi corect

Jucăriile pot îmbolnăvi copiii! Află cum să le dezinfectezi corect

O mare parte din timpul lor de joacă, copiii și-l petrec înconjurați de jucării. De pluş, lemn, metal, cauciuc sau alte materiale, jucăriile au proprietatea nu doar de a distra, dar și de a-l învăța ceva nou pe cel mic și chiar de a-l educa. Însă, din păcate, acestea sunt şi o sursă sigură de bacterii. 

Precum ne îngrijim ca vesela şi hăinuţele piciului să fie mereu curate, la fel trebuie să facem şi cu jucăriile. Fiecare mămică are şiretlicurile ei de menţinere a curăţeniei, dar în cazul jucăriilor cum facem? Le punem în maşina de spălat şi atât? E foarte important să ţinem cont de tipul materialului din care sunt fabricate! 

Jucăriile electronice

Jucăriile cu baterii sau care au componente din fire şi microscheme nu pot fi băgate în apă, dar pot fi curăţate cu spray dezinfectant special şi cu un prosop curat. Poţi folosi oţet din vin alb pentru înlăturarea bacteriilor de pe jucării. Această categorie nu necesită clătire.

Foloseşte oţet pentru plastic

Într-un lighean cu apă, sau chiar în cada din baie, adaugă o cană de oţet şi o lingură de bicarbonat de sodiu. Lăsaţi jucăriile din plastic la înmuiat timp de 10 minute. După aceasta, ia un burete şi curăţă fiecare jucărie în parte. Insistă mai ales în zonele greu accesibile. Acestea pot fi curăţate cu ajutorul unei periuţe de dinţi sau a unor beţișoare pentru urechi înmuiate în spirt. Atenţie însă, uneori, spirtul poate decolora! La final ştergeţi jucăriile folosind o cârpă uscată din bumbac.

Folosiţi maşina de spălat pentru jucăriile din pluş

Jucăriile din pluş, în funcţie de mărimea lor, se bagă în maşina de spălat la un program scurt, dar la o temperatură temperatură ridicată. Se adaugă detergent şi puţin oţet pentru a le dezinfecta şi pentru a îndepărta eventualele mirosuri acumulate. Jucăriile din pluş se clătesc în mai multe ape, pentru a elimina orice urmă de detergent. Separă jucăriile albe de cele colorate. După ce le-ai spălat, pune jucăriile din pluş imediat la uscat. Este recomandat să le usuci în aer liber, la balcon dar nu în bătaia directă a razelor de soare. Dacă nu le usuci imediat, acestea s-ar putea să mucegăiască iar sporii de mucegai sunt extrem de periculoşi pentru cei mici. 

Jucăriile din lemn necesită o atenţie deosebită

Obiectele din lemn necesită o îngrijire mai atentă şi diferită faţă de jucăriile confecţionate din plastic, cauciuc sau metal. Acestea sunt foarte sensibile şi pot fi distruse dacă nu sunt curăţate corespunzător. Umple un vas cu apă fierbinte, ia fiecare jucărie în parte, scufund-o în apă şi şterge-o rapid cu o cârpă din bumbac şi puţin detergent lichid. La final, şterge-o bine cu un prosop uscat şi las-o să se usuce într-un loc călduros. 

Săpun lichid pentru jucăriile din metal 

În cazul în care printre jucăriile copilului se află şi obiecte din metal, acestea pot fi curăţate cu ajutorul unui burete îmbibat în apă şi săpun lichid. Curăţă bine jucăria cu săpun, iar apoi clăteşte-o sub jet de apă. Este foarte important ca părţile metalice să fie uscate foarte bine pentru a nu rugini! Copilul are tendinţa de a băga orice obiect în gură iar o jucărie ruginită l-ar putea îmbolnăvi.

Cum cureţi bicicleta şi trotineta?

În ceea ce ce priveşte jucăriile de dimensiuni mari, precum bicicletele şi trotinetele, lucrurile se complică puţin. În orice caz, nu le spăla în chiuvetă sau cadă pentru că vei înfunda tevile de scurgere a apei. Mai ales în zilele când plouă destul de mult, iar roţile sunt acoperite de un strat de noroi. Jucăriile mari necesită o grijă deosebită. Nu pot fi curăţate oricum, din cauza lipsei de spaţiu. Aşadar, înarmează-te cu un lighean sau o căldare plină cu apă, cu o perie, bureţi abrazivi şi cârpe şi curăţă bicicleta sau trotineta în balcon sau în baie, apoi aruncă apa în closet. 

Care sunt cele mai murdare jucării?

Jucăriile care sunt cele mai expuse bacteriilor şi microbilor sunt cele din pluş şi cele din material textil. Ele trebuie curăţate, spălate şi dezinfectate o dată pe lună. În cazul în care observi că, după spălare, ursuleţul de pluş sau păpuşa din pânză s-a deteriorat, medicii recomandă să le arunci! Odată deteriorate, aceste jucării pot deveni un adevărat pericol pentru copilul tău. Acesta poate înghiţi piese de dimensiuni mici sau poate inhala puf. Jucăriile de acest gen se păstrează cel mai bine în cutii pentru a fi ferite de praf. 

Foto: media.licdn.com; toys4urkids.com

Share:

Articole recomandate