Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

10 întrebări despre antibiotice la care a răspuns Academia Americană de Pediatrie

10 întrebări despre antibiotice la care a răspuns Academia Americană de Pediatrie

Utilizarea fără indicație a antibioticelor în tratarea copiilor este periculoasă. Academia Americană de Pediatrie a răspuns la cele mai frecvente întrebări legate de administrarea antibioticelor.

1. Copilul are nasul înfundat. De ce medicul nu prescrie antibiotice?

Antibioticele se prescriu doar în cazul infecțiilor de origine bacteriană. Răceala și nasul înfundat sunt provocate de infecții acute cu viruși. Antibioticele nu vor avea nici un efect de tratare. Simptomele răcelii vor trece fără vreun tratament special.

2. De ce să așteptăm până infecțiile acute virale vor da complicații de origine bacteriană? Mai bine începem din timp tratamentul cu antibiotice.

Tratamentul profilactic cu antibiotice poate dezvolta o infecție cu super-bacterii rezistente la antibiotic. Plus la aceasta, antibioticele, la fel ca alte medicamente, au multe efecte secundare. Dacă după un tratament cu antibiotice copilul are diaree cu urme de sânge, trebuie să vă adresați de urgență la medicul pediatru.

3. Secreții nazale gălbui sau verzi reprezintă semne ale unei infecții bacteriene?

Sinuzita reprezintă inflamarea mucoasei nazale. Cauzele pot fi viruși sau alergii, iar uneori și infecții bacteriene. Putem bănui o infecție bacteriană dacă secrețiile de culoare gălbuie sau verde și tusea se mențin pe o perioadă mai mare de 10 zile, sau dacă febra se ridică la 39 de grade Celsius timp de 3-4 zile la rând. În cazul dezvoltării unei sinuzite bacteriene, ceea ce e foarte rar, ar putea ajuta antibioticele, dar doar medicul le poate prescrie după ce efectuează testele necesare.

4. Este obligatoriu tratamentul cu antibiotice în cazul otitei?

Nu întotdeauna. Cel puțin jumătate din cazurile de otită pot fi tratate fără antibiotice. Dacă nu este febră și copilul nu are dureri acute în ureche, atunci acesta poate fi doar observat. Durerea acută este cel mai neplăcut simptom al otitei. Dacă aceasta persistă, atunci copilului i se dă analgezice. Dar țineți cont că cei mici pot lua doar paracetamol și ibuprofen, iar doza trebuie stabilită de medic în funcție de vârstă și greutate.

Antibioticele pot fi prescrise numai dacă nu trece febra, persistă durerea sau otita s-a extins la ambele urechi.

5. Sunt necesare antibioticele la durerile în gât?

Nu întotdeauna. În 80% de cazuri durerile în gât sunt provocate de infecțiile virale. Dacă cel mic are febră, nasul înfundat și tuse asemănătoare cu lătratul, atunci în acest caz infecția este provocată de viruși. Antibioticele se prescriu în cazul anginei provocată de streptococii grupei A. Aceasta cel mai des se întâlnește la copiii de vârstă școlară și practic deloc la cei mai mici de 3 ani.

6. Deseori  apar efectele secundare la tratamentul cu antibiotice?

Efectele secundare după antibiotice apar la 1 din 10 copii. Pot apărea erupții cutanate, greață, diaree, dureri în burtă etc. Neapărat trebuie anunțat pediatrul dacă a apărut vreo reacție la antibiotic. Uneori reacțiile nu apar imediat ci după o anumită perioadă de tratament. Dar nu fiecare erupție cutanată semnifică reacție alergică. La medic trebuie să vă adresați dacă pe piele apar erupții asemenea urmelor de la urzică. Reacția alergică trebui menționată obligatoriu în fișa medicală a copilului.

7. Cât de rapid acționează antibioticele?

De obicei, în cazul unei infecții bacteriene, tratamentul cu antibiotice are rezultate după 48 sau 72 de ore (2-3 zile). Dacă în această perioadă situația nu se îmbunătățește, atunci trebui să vă adresați la medicul pediatru. În cazul în care încetați să administrați antibiotice prea devreme, bacteriile nu vor muri și simptomele ar putea reapărea.

8. Administrarea antibioticelor poate duce la dezvoltarea bacteriilor rezistente?

Administrarea prea des a antibioticelor sau în cazurile în care acestea nu sunt recomandate poate duce la dezvoltarea bacteriilor rezistente la tratament. Aceste forme de bacterii pot fi transmise copiilor și adulților. Este foarte important de administrat antibiotic specific infecției bacteriene.

9. Există medicamente împotriva infecțiilor provocate de viruși?

Numai pentru tratarea câtorva tipuri de infecții virale se folosesc medicamente antivirale. Spre exemplu, în cazul unei gripe virale numai copiilor din grupele de risc (cu astmă bronșic sau diabet) pot să li se administreze medicamente antivirale. În restul cazurilor nu există tratament antiviral al cărui eficiență să fie demonstrată medical.

10. Cum se utilizează în siguranță antibioticele?

  • Antibioticele ajută împotriva infecțiilor bacteriene, dar ele nu sunt eficiente împotriva virușilor și nu ajută la răceală;
  • La primele simptome de infecție virală acută la copil nu te grăbi să-i dai antibiotice. Mai bine discută cu medicul;
  • Înainte de administrare asigurați-vă că respectați instrucțiunile din rețetă;
  • Nu-i dați copilului antibioticul folosit data trecută sau de un alt copil – este periculos;
  • Antibioticele neutilizate mai bine să le aruncați. Utilizarea medicamentelor cu termenul expirat poate fi periculoasă.

Informații: lib.komarovskiy.net

Foto: blog.childrensdayton.org, healthline.com, healthline.com

Share:

Articole recomandate