Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

5 semne care ar trebui să te facă să duci copilul la un medic endocrinolog

5 semne care ar trebui să te facă să duci copilul la un medic endocrinolog

Medicul endocrinolog pentru copii și maturi, Andrian Chiriac, din cadrul clinicii Kindermed, remarcă faptul că semnele care ar trebui să te ducă cu copilul la ENDOCRINOLOG nu sunt întotdeauna cele mai evidente, astfel că de multe ori părinții ajung să aibă dubii dacă piciul lor are nevoie de un consult la acest specialist. Într-o postare pe Facebook a clinicii, medicul a menționat 5 motive pentru care trebuie să consulți copilul la un endocrinolog.

1.  Mirosuri neplăcute ale corpului. Mirosuri caracteristice adulților, cum e cel puternic de transpirație, sunt cauzate de activarea glandelor suprarenale. Medicul endocrinolog poate exclude dintre cauze pubertatea precoce, care implica atât activarea glandelor suprarenale, cât și a celor sexuale. O altă cauză posibilă a mirosurilor neplăcute apărute la copii este hiperplazia congenitală a glandelor suprarenale în formă ușoară, o maladie genetică ce determină o producție anormală de hormoni ai glandelor suprarenale.

2. Creșterea prea lenta sau prea rapidă. Copiii cresc aproximativ 30 cm în primul an de viață, 12-13 cm în cel de-al doilea an, apoi 5-8 cm pe an, până când ajung la pubertate. Pe termen scurt, e firesc să existe mici încetiniri în creștere sau mici accelerări, însă dacă el continuă să crească exagerat sau nu crește pentru o perioadă mai mare de câteva luni, consultă un medic endocrinolog, deoarece ar putea exista un exces sau un deficit al hormonilor de creștere sau alte afecțiuni.

3. Copilul este subponderal sau supraponderal. În situația în care copilul este supraponderal, discută cu medicul pediatru despre dietă și exercițiile fizice necesare pentru a reintra în grafic. Dacă acumularea de kilograme continuă în ciuda modificărilor aduse, consultă un endocrinolog pentru a elimina hipotiroidismul, o afecțiune ce ar putea cauza acest simptom, dar care este destul de rară la copiii supraponderali.

4. Sete constantă și urinari frecvente – exclude diabetul juvenil. Dacă însă are un apetit crescut, se plânge de vedere încețoșată, pierde în greutate și face frecvent infecții micotice, consultă un endocrinolog pentru a elimina diabetul juvenil dintre posibilele cauze.

5. Pielea uscată. Pielea poate căpăta un aspect uscat şi ca urmare a unor afecţiuni hormonale sau metabolice (boli tiroidiene, diabet zaharat), iar pentru a exclude aceste afecțiuni consultă medicul endocrinolog.

 

Sursa: facebook.com/kindermed; deti-endo.ru

Share:

Articole recomandate