Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

6 chestii despre gripă pe care trebuie să le cunoască fiecare

6 chestii despre gripă pe care trebuie să le cunoască fiecare

Odată cu debutul sezonului rece şi mai ales odată cu începerea şcolilor, grădiniţelor şi a creşelor din ce în ce mai multe persoane de toate vârstele constată că au răcit. Pentru mulţi dintre ei nu este însă foarte clar dacă au gripă sau doar răceală. În continuare vă propunem niște informații utile despre gripă, care să vă ajute să acționați corect.

Deşi uneori şi de la răceli (viroze respiratorii) ne putem simţi epuizaţi, gripa se instalează ca o furtună. Gripa este provocată de virusul gripal, iar an de an acesta suferă mutaţii. Aşadar, este boală contagioasă cu debut brusc. Simptome - febra de 39 - 40 de grade, stări de oboseală, tuse uscată, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare şi roşu în gât şi chiar senzaţie de vomă. 

Tusea poate dura mult mai mult decât alte simptome ale gripei. Febra poate dura de la 3 până la 5 zile. Dacă este prezentă şi tusea, aceasta poate rămâne încă multe zile după ce restul simptomelor au trecut.

Pacientul are nevoie de repaos şi este recomandat să limiteze contactul cu cei din jur şi să stea la domiciliu

Virusul gripal se transmite prin tuse, strănut, aşadar evitarea aglomeraţiilor, spălarea temeinică a mâinilor și vaccinarea antigripală sunt soluţii eficiente pentru a evita îmbolnăvirea. Măştile cumpărate din farmacie sunt de asemenea utile pentru cei ce s-au îmbolnăvit și vor să îi protejeze pe cei din jur.

Un alt sfat important - a se limita vizitele în spitale dacă sunteţi bolnavi, bolnavii fiind foarte vulnerabili. Nou-născuţii şi copiii mici, gravidele, bătrânii sunt categorii de risc în perioada epidemiilor de gripă.

Gripa nu se tratează cu antibiotic!

 

Sursa: csid.ro; zik.ua

Share:

Articole recomandate