Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Campania Pro-Vaccin şi în Moldova. Mai multe persoane publice susţin imunizarea copiilor

Campania Pro-Vaccin şi în Moldova. Mai multe persoane publice susţin imunizarea copiilor

Recent în România și în Republica Moldova mai mulți susținători ai imunizării au pornit o "campanie" pro-vaccinare. Prin intermediul acesteia, oameni de diferite categorii sociale aduc argumente și explică de ce au ales să-și vaccineze copii, deși pe alocuri le-a fost foarte dificil să ia o astfel de decizie, din cauza amalgamului de informații negative apărute pe internet din partea celor care sunt împotriva procedurii.  

În ultima perioadă a crescut numărul părinților care refuză să-și vaccineze copiii, iar rata îmbolnăvirilor, atât în rândul celor mici, cât și în rândul adulților este în creștere, spun medicii. Recent în ţara vecină s-a declanșat o epidemie de rujeolă, urmările acestei boli fiind destul de grave, iar unii specialişti menţionează că ar fi o urmare a ne-vaccinării. 

Jurnalista Lorena Bogza susține campania pro-vaccinare și spune că deși i-a fost foarte greu să se decidă dacă să-și vaccineze sau nu copilul, până la urmă a făcut-o și nu regretă deloc. „Am trecut cu bine de un nou vaccin - cel împotriva difteriei, poliomielitei, tusei convulsive și tetanosului. Am avut emoții, am citit păreri pro și contra, însă nu ne-am putut asuma riscul de a renunța la un lucru ca acesta”, a scris jurnalista pe una dintre rețelele de socializare. „Respect orice opinie, însă nu pot sa nu ripostez când văd „argumente” de genul „sunt creștin ortodox și nu-mi vaccinez copilul, îl las în grija Domnului”. Asta deja e complet deplasat”, a mai adăugat jurnalista.

Postarea Lorenei a stârnit mari controverse în rândul celor care sunt pro sau anti vaccinare. „Un subiect delicat. Mă pasionează, chiar dacă am copiii mari. În viață pentru orice facem trebuie să ne asumăm riscurile. Oricum cred că sunt vaccinuri la care un părinte responsabil nu poate renunța”, spune Vasile Niță.

„Si eu sunt pentru vaccine! Cu ambii copii le facem conform programului...”, a declarat prezentatoarea TV, Rusalina Russu.

Anterior şi doctorul pediatru-neonatolog Mihai Stratulat şi-a exprimat susţinerea Pro-Vaccinare. „Reacția organismului la vaccin depinde de fiecare organism în parte, de sistemul lui imun, cât de bolnăvicios a fost, de factorul genetic, de patologii asociate și nedeterminate la timp, dar și de mulți, mulți factori... Nimeni nu se gândeste la reacții când îi administrați copilului antibiotic sau antivirale, dar și acolo sunt multe reacții, unele din acestea vor apărea mai târziu, pe termen lung... De ce nu vă gândiți la ele? Ce conţin? Ce efecte au?”. Puteţi citi părerea medicului AICI.

Președintele Asociației Medicilor de Familie din Brașov, dr. Andrea Neculau, citat de mediafax.ro, a declarat că, în contextul lipsei de educație, medicii de familie pătrund cu dificultate în anumite comunități. „Sunt persoane care refuză din conştiinţă, în context religios, filozofic sau pentru că s-au aliniat unui curent. Eu personal ca medic de familie am 16 părinţi care au transmis în scris că refuză vaccinarea. Am înroşit telefoanele încercând să le explic care este importanţa vaccinării. Rujeola este o boală infecto-contagioasă cu răspândire foarte mare. Potenţialul de evoluţie spre gravitate la 1 din 10 cazuri este foarte mare. Una dintre complicaţiile ce pot apărea este encefalita sclerozantă, care poate transforma copilul într-o persoană infirmă pe viaţă. De aceea trebuie să prevenim să nu se ajungă la astfel de boli”, a explicat dr. Neculau.

Amintim că, în Republica Moldova părinții sunt obligați să-și vaccineze copii, în caz contrar aceștia nu sunt acceptați în instituțiile de învățământ. Totuşi, există mulţi părinţi care au renunţat la vaccin.

Povestiţi-ne experienţele voastre sau plasaţi pe pagina personală părerile voastre la acest subiect, folosind hashtag-ul #provaccin #provaccinare sau #antivaccin. 

Foto: facebook.com; ea.md; unica.md

Share:

Articole recomandate