Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Ceaiurile - bune sau toxice pentru copii?

Ceaiurile - bune sau toxice pentru copii?

Ceaiul de tei

Banalul ceai de tei nu este deloc sănătos pentru copiii cu vârste sub 5 ani, mai ales din cauza unor alcaloizi pe care îi conţine. Derivaţii colinici din florile de tei au un intens efect sedativ, chiar hipnotic (somnifer), asupra majorităţii copiilor de vârstă mică, efect aparent de dorit mai ales în cazul celor foarte agitaţi. Dar substanţele active din ceaiul de tei obligă creierul să fie mai leneş atunci când în mediu apar unii stimuli. Această "lenevire” este temporară şi reversibilă, însă poate avea alte consecinţe nefaste asupra evoluţiei sistemului nervos. De exemplu, un consum pe timp mai îndelungat de ceai de tei poate face ca scoarţa cerebrală să se obişnuiască cu modelul lent de reacţie la orice stimul din mediu. Altfel spus, poate conduce la o nepăsare generală, lipsă de motivaţie, indiferenţă şi apatie. Acest model de evoluţie a psihismului, chiar dacă nu este evident observabil, se întipăreşte uneori destul de bine în temelia proaspăt construită a mentalului şi chiar a temperamentului micuţului. La fel ca şi în cazul ceaiului negru sau verde, starea de bine datorată modificării stării de excitaţie poate crea un prim model al dependenţei psihice, crescând riscul la tabagism, alcoolism sau alte toxicomanii ale viitorului adolescent.

Ceai de muşeţel

Este permis încă din primul an de viaţă. Are proprietăţi dezinfectante şi calmante pentru intestine, ajutând la calmarea colicilor. Este util, de asemenea, în reducerea febrei prin efectul sudoripar (determină transpiraţia). 

Coada-şoricelului

Această plantă este recomandată după vârsta de 3 ani şi are un efect dezinfectant asemănător muşeţelului. Este folosită mai ales în cazul gripelor sau răcelilor. În plus, este recomandată şi copiilor alergici. Pentru un gust mai bun, se poate combina cu măceşe. 

Ceai de anason

Majoritatea părinţilor apelează la ceaiul de anason pentru a calma crampele abdominale ale celui mic. În multe astfel de produse de pe piaţa din străinătate a fost descoperit un tip de anason japonez extrem de toxic pentru bebeluşi. De aceea, în SUA a fost interzis ceaiul pentru colici bazat pe această plantă.

Ceaiul de fenicul, chimen, mărar

Feniculul şi chimenul se conţin în toate ceaiurile anticolici pentru efectul lor calmant şi antispastic. Calmează durerile abdominale, crampele, ajută la eliminarea gazelor. Au un efect uşor sedativ, ajutându-i pe sugari să doarmă în ciuda colicilor. Ceaiul de mărar ajută la digestie şi calmează sughiţul.

Este foarte tentant să apelezi la ceaiuri atunci când bebeluşul tău de numai câteva săptămâni experimentează colicile. Totuşi, nu există dovezi certe care să ateste că ceaiurile din plante ar avea un efect benefic asupra colicilor.

Îndulcit sau nu?

Este mai bine să nu îndulceşti deloc ceaiul, mai ales că unele ceaiuri pentru bebeluşi au zaharuri ascunse, folosite pentru a îmbunătăţi gustul ierburilor din care sunt făcute. Acest lucru are efecte secundare după apariţia primilor dinţişori, favorizând în timp deteriorarea şi căderea lor prematură la vârsta copilăriei.

Conţinutul de zahăr din ceai are rolul de a crea o falsă senzaţie de saţietate. În acest fel, burtica bebeluşului va transmite semnale creierului că este plină (în mod aparent), iar bebeluşul ar putea refuza hrănirea cu lapte, ceea ce poate cauza malnutriţia (întârzieri în creştere şi dezvoltare).

Share:

Articole recomandate