Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Copiii părinţilor aflaţi peste hotare se confruntă cu probleme psihologice

Copiii părinţilor aflaţi peste hotare se confruntă cu probleme psihologice

Un număr de circa 25 la sută dintre copiii din Republica Moldova au cel puţin un părinte plecat la muncă peste hotare. Declaraţia a fost făcută de către Nune Mangasaryan, reprezentantul UNICEF în Republica Moldova, în cadrul unui club de presă de miercuri, 27 iulie, transmite IPN.

„Nu putem să prezentăm date exacte, însă un studiu al UNICEF demonstrează că 5% dintre copiii din Republica Moldova au ambii părinţi plecaţi peste hotare, iar alţii 20 la sută -  un părinte. Cel mai grav este că aceşti copii se confruntă cu probleme de natură psihologică. Aceşti copii sunt mai rar duşi la medic, nu sunt ajutaţi să-şi facă temele pe acasă, sunt stigmatizaţi de către colegi. Studiile arată că printre copiii instituţionalizaţi predomină numărul celor a căror părinţi au plecat să muncească în afara ţării. Este adevărat că aceşti copii au ce mânca, au cu ce se îmbrăca, însă nu au parte de grija părintească. Cazurile cu care ne-am confruntat denotă că persoanele cărora părinţii şi-au încredinţat copiii înainte de plecare nu acordă timpul necesar educaţiei lor şi de cele mai multe ori se limitează doar la aceia că le pregătesc de mâncare şi îi petrec la şcoală”, a spus Nune Mangasaryan.

Reprezentantul UNICEF a lansat şi un apel în adresa părinţilor care îşi lasă copiii ca să muncească peste hotare. „Este necesar să conştientizeze riscurile cu care se pot confrunta copiii lor. Şi îngrijitorii trebuie să dea dovadă de mai multă responsabilitate, de mai mult timp, mai mult efort. Este necesar ca părinţii să instituie oficial tutela asupra copiilor lăsaţi în grija altor persoane”.

Majoritatea părinţilor care muncesc în străinătate se străduiesc să menţină cu regularitate legătura cu copiii lor. Telefonul și coletele trimise constituie principalele mijloace de comunicare dintre copii și părinţii migranţi. Un raport realizat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) și UNICEF a constatat că aproape 50% din copii comunică cu părinţii de două-trei ori pe săptămînă și 12% vorbesc cu ei zilnic. Totuși, revenirile frecvente acasă ale părinţilor ar putea reduce considerabil costurile psihologice și sociale ale separării de copii, însă aceste vizite nu sînt mereu posibile.

Foto: mediartv1.freenode.ro

Share:

Articole recomandate