E-uri periculoase în alimente

E-uri periculoase în alimente

E-urile sunt aditivii alimentari adăugaţi în compoziţia alimenterlor. În ultimii 30 de ani, în conţinutul multor produse alimentare au apãrut substanţe chimice, de sintezã. Aceastã categorie de substanţe artificiale sunt extrem de nocive şi produc multe boli grave în timp. De regulă, produsele alimentare ieftine sunt şi cele mai bogate în E-uri nocive.

Majoritatea produselor alimentare conţin aditivi, în special cei numiţi emulgatori, cunoscuţi în mod curent sub denumirea de E-uri. Multe dintre aceste E-uri s-au dovedit a fi periculoase pentru om. Astfel, s-au întocmit liste pozitive şi negative cu E-urile conţinute în produsele alimentare.

Lista E-urilor suspecte şi periculoase

E150, E172, E173, E141 – coloranţi, E477 – emulsificator (ultimele două sunt nocive doar dacă sunt consumate în exces).

E102 sau tratrazina (colorant galben), foarte nociv, se găseşte în băuturi, muştar şi gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronşic.

E110 sau Sunset yellow (colorant galben) – cancerigen, se găseşte în dulciuri, prăjituri, budinci, diverse sucuri.

E120 (colorant) provoacă alergii.

E124 sau Ponceau 4R (colorant roşu) – toxic, produce tumori pe glanda tiroidă, se găseşte în mezeluri.

Lista E-urilor toxice

E220, E221, E222, E224 (sulfiţi – conservanţi) produc boli intestinale şi alergii, se găsesc în carnea de hamburgeri, cartofi deshidrataţi, fructe confiate, prăjituri, bere, vin, oţet de vin.

E338 (acidifianţi) afectează tubul digestiv, se găsesc în produsele cu gust acru sau acid ridicat.

E339, E340, E341 (săruri de topire) afectează tubul digestiv.

E407 (gelifiant) afectează tubul digestiv.

E450 (emulsificator) afectează tubul digestiv.

E461, E463, E465, E466 (agenţi de încărcare) afecteaza tubul digestiv.

E230 (bifenil – conservant), interzis în Australia recent şi în UE,  poate produce boli de piele, se găseşte în citrice.

E231 (ortofenilfenol – conservant), posibil şi cancerigen, interzis în SUA şi Australia, produce boli de piele.

E232 (conservant) poate produce boli de piele.

E200 (conservat), extrem de toxic şi periculos deoarece suprimă din organism vitamina B12.

E320 (butil-hidroxi-anisol BHA – conservant), posibil şi cancerigen, se găseşte în cartofi deshidrataţi, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, gumă de mestecat.

E321 (acidul benzoic – antioxidant), posibil şi cancerigen, creşte de asemenea nivelul colesterolului, se găseşte în margarină.

E311,E312 (antioxidant) atacă sistemul nervos.

E330 (sarea de lămâie) devine cancerigen dacă este consumat în exces.

Lista E-urilor cancerigene

E131, E123, E142 (coloraţi), E211 (acidul benzoic şi derivaţii săi – conservant), interzis în SUA, se găseşte în unele băuturi răcoritoare.

E213, E214, E215, E217 (conservanţi), în unele băuturi răcoritoare.

E230 (conservant), E621 (glutamatul de sodiu), potenţiator de arome.

E631, E632 si E633– inozinaţi.

Guanilaţi – E627, E628, E629.

Rinoglucidele (potenţiatori de gust şi aromă) E634 şi E635.

Sursa: Jurnalul Naţional şi desprecopii.com

Foto: degenfeminin.ro

Adaugă comentariu

Închide