Evghenii Komarovskii enumeră semnele pneumoniei pe care trebuie să le cunoască toți părinții

Evghenii Komarovskii enumeră semnele pneumoniei pe care trebuie să le cunoască toți părinții

Tusea nu este cel mai evident semn al pneumoniei și nici nu e întotdeauna prezent. Despre aceasta scrie pediatrul ucrainean Evghenii Komarovskii pe pagina sa oficială – komarovskiy.net. Medicului i-a scris o mămică ce a menționat că copilului unor cunoscuți ca prin minune i-a fost descoperită pneumonia la un control medical, deoarece copilul nu tușea și părinții nu s-au alarmat imediat.

Pediatrul a menționat că teoretic pneumonia fără tuse poate exista, și tusea nu este semnalul principal. De obicei pneumonia se manifestă prin respirație accelerată, oboseală excesivă, moleșeală și paloarea pielii. Anume aceste simptome sunt foarte periculoase.

O altă caracteristică a pneumoniei este înrăutățirea situației după ce parcă s-a îmbunătățit. De asemenea, anume de pneumonie ține neconcordanța dintre starea generală și temperatura corpului. De exemplu temperatura este nu foarte înaltă, de 37,2 grade Celsius, dar copilul este atât de slăbit și de moale de parcă ar avea febră de 39 de grade. Anume la astfel de simptome trebuie să se acorde atenție.

Cel mai important însă este ceea ce observă mama. De obicei mamele care se adresează la medic cu bănuiala că copiii lor ar avea pneumonie spun „El e altfel, nu e așa ca de obicei!”. Anume mama care știe cum și ce mănâncă copilul de obicei, cum se joacă, cât de activ este, va observa cea mai mică schimbare în starea lui generală. Și ceea ce a observat mama nu întotdeauna include și tusea.

Medicul mai spune că uneori mama poate spune doar „are ochii cam triști”. Păi iată, dacă va apărut cea mai mică bănuială și ați observat că copilul nu este așa ca de obicei nu vă fie frică să mergeți cu el la medic.

 

Sursa: komarovskiy.net

Adaugă comentariu

Închide