Fructele și legumele de pe piața autohtonă cu cel mai mare conținut de nitrați

Fructele și legumele de pe piața autohtonă cu cel mai mare conținut de nitrați

Pentru că primăvara este anotimpul când pieţele şi supermarketurile sunt invadate de fructe şi legume, produse mult aşteptate după o perioadă rece, care ne-a privat de vitamine naturale, este foarte important ca fiecare dintre noi să ştie despre efectele nitraţilor ce se conţin în fructe şi legume asupra sănătăţii.

Specialiştii Centrului de Sănătate Publică municipiul Chişinău au efectuat în primele luni ale anului curent multiple verificări şi au constatat că din 83 de probe prelevate, dintre care 42 de probe sunt din produse autohtone şi 41 – de import, în două probe autohtone de morcovi şi dovlecei s-a depistat conţinutul mărit de nitraţi (296 mg/kg/N - 200 mg/kg şi respectiv 988 mg/kg/N- 400 mg/kg).

Comparativ, datele anului 2016 arată prelevarea totală a 249 de probe, dintre care 185 de probe din produse autohtone şi 62 – de import. De menţionat că un conţinut mărit de nitraţi s-a depistat în 18 probe din produse autohtone şi într-o probă de produs de import. Astfel, produsele cu cel mai mare conţinut de nitraţi s-au dovedit a fi ridichiile, probele fiind prelevate din mai multe puncte de comercializare (spre exemplu, 1323 mg/kg/N - 1200 mg/kg, 1610 mg/kg/N - 1200 mg/kg, 2428 mg/kg/N - 1200 mg/kg, 1922 mg/kg/N - 1200 mg/kg, 2320 mg/kg/N - 1200 mg/kg etc).

Şi dovleceii au demonstrat un conţinut ridicat de nitraţi, proba din produsul autohton indicând 498 mg/kg/N – 400 mg/kg, iar cea din produsul importat – 455 mg/kg/N-400 mg/kg.

Pepenii galbeni, după rezultatele testărilor, au arătat un conţinut de nitraţi cu indicii de 257 mg/kg/90 mg/kg mg/kg/N - 1200mg/kg.

Trebuie să menţionăm că produsele, în acest caz fructele şi legumele, care conţin nitraţi, devin nocive pentru organismul uman, atunci când sunt consumate în cantităţi exagerate.

Vezi AICI cum poți evita intoxicațiile cu nitrați din fructe și legume sau AICI cum poți elimina pesticidele din fructe și legume.

Foto simbol: gandul.info

Adaugă comentariu

Închide