Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Medicul pediatru, Dorina Agachi, explică ce înseamnă leucocite în urină

Medicul pediatru, Dorina Agachi, explică ce înseamnă leucocite în urină

Pentru că apar tot mai multe întrebări asupra acestui subiect și încă există destule nedumeriri, medicul pediaru Dorina Agachi a explicat într-un articol analiza generală a urinei și depistarea leucocitelor crescute în urină.

Pentru început - cum se colectează corect urina

La copiii până la 3 ani nu există „urina de dimineață”, ei fac toată noaptea pipi, deci când vine vorba de colectare, o facem în oricare segment de timp, important e ca de la colectare pâna la predarea la laborator să nu treacă mai mult de 1,5-2 ore.

Obligatoriu înainte de colectare spălăm bine copilașul.

Dacă copilul se află în perioada unui tratatment local cu vreun unguent sau mama obișnuiește să aplice o cremă hidratantă sub scutec zilnic, atunci seara înainte de colectare nu o va face, copilului i se va face doar băița și în următoarea zi pâna la colectare va repeta același lucru. Momente poate aparent simple dar foarte importante deoarece pot da schimbări în analiza de urină care dau mari bătăi de cap.

Pentru sugari dar și copiii pâna la 3 ani se poate colecta urina folosind 2 ustensile- colector din polietilenă pentru aplicare locala și container pentru urină, pentru transportarea acesteia la laborator.

Iar acum, ce facem dacă totuși rezultatele ne arată că leucocitele sunt crescute?

Regulă: Oricare probă de urină cu leucocite crescute obligatoriu se va repeta în urmatoarea zi,  pentru a exclude primar cauza colectării incorecte.

Dacă la 2 probe totuși persistă leucocite crescute și copilul nu are febră și sângele general e bine – aceasta nu înseamnă Pielonefrită, ci Infecție a căilor urinare – se tratează cu uroseptice și probiotice (NU ANTIBIOTIC). Este necesar de efectuat și un USG renal pentru a exclude Hidronefroza, Pieloectazie, Reflux vezico-ureteral.

Daca copilul are leucocite crescute în urină, nu are febră, însă are disconfort la urinare – aceasta poate înseamna Cistită sau Uretrită – deasemenea se tratează cu uroseptice. Cauzele cele mai frecvente sunt infecțiile care migrează din scutec retrograd – ascendent datorat faptului că la fetițe uretra e largă și scurtă.

Dacă copilul are febră, urina general schimbată, se suspectă Pielonefrita, obligatoriu se face proba Niciporenco, urocultura, și se stabilește necesitatea tratamentului cu Antibiotic.

Dacă la copil persistă timp îndelungat leucocitele crescute în urină – obligatoriu USG renal pentru a exclude Hidronefroza, Pieloectazie, Reflux vezico-ureteral; Urocultura; Însămînțarea maselor fecale la dismicrobism intestinal.

 

P.S. În acest artiol au fost prezentate informații generalizate și acestea nu pot fi utilizate în scopuri de automedicație. Pentru stabilirea unei diagnoze corecte și ulterior a tratamentului corespunzător, în mod obligatoriu se va solicita consultația medicului!

 

Sursa: pediatrica.md

Share:

Articole recomandate