Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Mihai Stratulat spune cum trebuie să acționeze părinții când copiii lor fac enteroviroză

Mihai Stratulat spune cum trebuie să acționeze părinții când copiii lor fac enteroviroză

Medicul pediatru Mihai Stratulat vine în ajutorul părinților și oferă informații utile despre enteroviroză și mai ales cum trebuie să acționeze părinții. Medicul a făcut o postare pe grupul tematic Ask a Doctor și noi am considerat că informațiile ar trebui să ajungă la cât mai mulți părinți. Așa că vă îndemnăm să vă salvați cele scrise ca să vă asigurați în caz de boală.

Se începe valul de enteroviroze: copiii vomită, apare febra și diareea...

Este o boală cu care trebuie să aveți răbdare!!! Începe cel mai des cu vomă, care se repetă des în prima zi, în a doua zi este mai rară, în a treia zi și mai rară, iar în a patra zi practic dispare. În primele 72 de ore de la debut mai apare febră și diaree. Cam așa evoluează această boală!

Ce facem?

1. Rehidratăm corect copilul (mai ales când sunt toate 3 simptome: vomă, febră, diaree) cu soluție de rehidratare orală: Rehidron sau Borjomi degazată (apa alcalină cu aceiași electroliți ca Rehidron): 10-15 ml la fiecare 15-20 min (dăm frecvent și câte puțin, cantitățile mari de lichide sau mâncare o să le vomite) - până la dispariția simptomelor.

2. În cazul în care copilul refuză să mănânce și devine apatic, somnolent, diluăm Borjomi degazată (în acest caz este mai preferabil decât Rehidron) 1:1 cu Glucoză 5% și administram la fel ca în punctul 1 (organismul uman își face energie din glucidele din hrana pe care o mănâncă, iar dacă nu primește hrană, își face energie din propriile lipide, astfel apar corpii cetonici în organism care agravează starea copilului), astfel scădem acidoza metabolică din sânge și dăm energie organismului - până la dispariția simptomelor.

3. Administrăm preparate de Zn pentru tratarea diareii cu doza: <6luni: 10mg Zn/zi și >6luni: 20mg Zn/zi - 7-14 zile.

3. Scădem febra >38°C.

 

Foto: sputnik.md

Share:

Articole recomandate