Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Mihai Stratulat: Tusea fără febră înseamnă bronșită

Mihai Stratulat: Tusea fără febră înseamnă bronșită

Tusea fără febră înseamnă bronșită, fie simplă, fie obstructive, și este cauzată în 99% peste tot în lume de viruși. Respectiv nu necesită administrarea antibioticului. Despre aceasta a scris medicul pediatru Mihai Stratulat pe grupul Ask a Doctor.

Medicul afirmă că bronșita acută simplă netratată trece într-o lună, iar dacă e tratată – atunci în termen de 2-3 săptămâni. Aceasta începe cu o tuse uscată - 2-3 zile, apoi devine umedă. Iar dacă facem inhalații, tusea devine abundentă și mai deasă cam 4-5 zile, apoi se domolește puțin și rămâne mai mult dimineața, dar și la efort fizic sau seara, și dispare încetișor. Se tratează bine cu inhalații cu soluție salină de la 0,9-2,5% (în dependență de caracterul tusei - uscată sau umedă) fără a mai da și alte siropuri sau a fugi repede la doctor să asculte plămânii. „Nu avem ce asculta! În plămâni e curat!!!”, accentuează pediatrul.

Bronșita obstructivă (cu hârcâială și șuerat) necesită o abordare mai specifică, inhalații cu sol. Salină de 4% și în dependență de ce se aude în BRONHII - poate necesita antiinflamatoare si bronhodilatatoare. „Dar nu necesită antibiotic!!!”, mai menționează medicul.

Daca tusea se menține umedă cu aceeași intensitate mai mult de 2 săptămâni în bronșită acută simplă sau obstructivă, atunci se presupune că în proces este implicată și Mycoplasma pneumonie sau Chlamydia pneumonie și va necesita tratament cu AB special pentru ele, în sirop, 1 dată/zi timp de 5 zile.

Așa că fără PANICĂ atunci când copilul tușește, dar nu are febră! Și nu este nevoie să mergeți fiecare 2-3 zile la doctor pentru a fi ascultat, nu este ce de ascultat!”, a scris la final Mihai Stratulat.

 

Share:

Articole recomandate