Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Ritualuri de culcare. Ce să faci când copilul nu vrea să doarmă

Ritualuri de culcare. Ce să faci când copilul nu vrea să doarmă

„Copilul nu vrea să doarmă”, „Refuză să meargă la culcare”, „Face mofturi, plânge, spune că vrea să se mai joace”, „Cere să mănânce sau să bea doar ca să nu meargă la culcare”, „De fiecare dată, culcarea se termină cu lacrimi”… Te regăsești cumva printre spusele de mai sus? Foarte mulți părinți se confruntă cu dificultăți majore când vine vorba de a-l pregăti pe cel mic de culcare și de a-l adormi. În acest articol vom vedea de ce se întâmplă acest lucru ce îl împiedică pe copil să doarmă buștean și vom afla cum îl putem ajuta să adoarmă.

De ce copiilor nu le place să doarmă?

Psihologul american Alan Fromm face o clasificare a motivelor pentru care copiilor nu le place să se culce:

- pentru un copil, a merge la culcare înseamnă să se despartă de anumite ocupații care le sunt foarte interesante sau să părăsească o companie plăcută, cum ar fi mama și tata pe care îi vede doar seara.

- copiii știu că adulții încă nu merg la somn și consideră că noi ne permitem lucruri care lor nu le sunt permise.

- deseori se întâmplă că cei mici nu sunt suficient de obosiți.

- în unele cazuri, copiii se tem de întuneric.

Recunoașteți semnele oboselii:

Este foarte important să învățăm a observa semnele oboselii. Acest lucru ne ajută să prevenim suprastimularea înainte de culcare.

- capriciile, plânsul fără motiv;

- copilul începe să se frece la ochi, să caște;

- copiii mici încep să-și sugă degetul, buza sau o zornăitoare;

- mișcări încetinite, letargie și altele.

Pregătirea de culcare trebuie să fie plăcut pentru amândoi. Îi puteți citi copilului dintr-o carte sau îi puteți cânta un cântec de leagăn. De asemenea, îi puteți face un masaj ușor, vorbindu-i cu o voce joasă, calmă. În cazul copiilor foarte emoționali și mobili, pentru a-i direcționa atenția către procesul de culcare, folosiți expresii scurte și simple precum „E ora de culcare”. Poate că va trebui să repetați acest lucru de mai multe ori, dar faceți-o calm, pe un ton neutru. Este foarte important ca, în acest moment, să nu ridicați vocea.

Oferiți-i copilului o jucărie „pentru vise frumoase”, cum ar fi o jucărie de pluș.

Permite-i copilului să participe activ la pregătirea de culcare: alegeți impreună povestea pe care urmează s-o asculte, pijamaua sau cântecul de leagăn.

Puteți crea unele ritualuri de somn. Pe de o parte, acestea liniștesc sistemul nervos al copilului, iar pe de altă parte fac ca procesul de culcare să fie cât mai plăcut. Pentru copiii de la 1 la 3 ani, puteți alege un joc special în cadrul căruia îi spuneți o poezioară sau o povestire scurtă despre un personaj și care să se încheie cu luarea în brațe a copilului. Apoi, puteți aduna împreună jucăriile, spunându-i cuvinte de apreciere legate de faptul că strânge jucăriile și se pregătește de culcare. Dacă aveți copii mai mari, cel mai potrivit ar fi să citiți împreună o carte sau să aveți o discuție calmă înainte de somn. Puteți să-i povestiți o istorioară inventată, lăsându-l și pe el să-și imagineze continuarea.

Foto: coddu.com Informații: centruldeparenting.ro

Share:

Articole recomandate