Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Sfatul pediatrului: ce trebuie și ce nu trebuie să faci când are febră

Sfatul pediatrului: ce trebuie și ce nu trebuie să faci când are febră

Febra înaltă la bebeluși de obicei îi face pe părinți să intre în panică. Aceștia apelează la diferite metode și medicamente, însă multe dintre ele sunt nu doar ineficiente, dar chiar periculoase.

Șefa Secţiei Reanimare a Institutului Mamei şi Copilului Larisa Crivceanscaia, medic–pediatru, spune că deseori mamele acționează greșit folosind metodele recomandate de bunici sau de vecine.

În starea febrilă este interzis:

1. Frecția cu alcool și oțet. Medicul pediatru a subliniat că pe moment frecționarea cu alcool poate ajuta un pic la scăderea temperaturii prin vasodilatare, dar ulterior anume acest fenomen duce la intoxicarea copilului cu oțet, care pătrunde mai ușor în sânge din cauza vaselor sanguine dilatate.

2. Înfofolirea copilului. Corpul celui mic și așa se luptă cu temperatura prea înaltă, iar înfofolirea îi va complica situația.

3. Administrarea medicamentelor precum paracetamol. Acest medicament este interzis nou-născuților și sugarilor, iar administrarea lui îi intoxică ficatul.

Este absolut necesar:

1. Copilul să fie șters cu un prosop îmbibat cu apă care e mai rece cu 2 grade decât temperatura corpului acestuia, dar cel mai bine e să i se facă un duș, apoi să fie lăsat dezbrăcat.

2. Să suplinim aportul de lichide căci febra îl deshidratează. Astfel, micuțul trebuie alăptat cât de des posibil atunci când are febră.

3. Să administrăm medicamente care nu-i afectează sănătatea. Medicamentul care poate fi administrat bebelușilor începând cu vârsta de o lună este Ibuprofen.

Deşi administrarea medicamentelor pe cale orală la copii deseori se poate transforma într-un adevărat război cu părinţii, nu este şi cazul acestui medicament. Ibufenul are un gust dulce, cu miros de portocale, zmeură sau căpșune, astfel încât cei mici îl pot înghiţi foarte uşor şi fără nici un fel de probleme. Ingredientul activ al medicamentului este ibuprofenul.

Ibufenul pentru copii este folosit pentru a ameliora febra asociată unor afecţiuni, precum: răceală, gripă, varicelă, pojar, oreion sau febra post-imunizare. Deci are acțiune antipiretică, dar și acțiune antiinflamatoare și antidoloră. El ameliorează durerea uşoară sau moderată din diverse cauze, precum: durere în gât, durere dentară sau durere cauzată de apariţia dinţilor, cefalee şi alte tipuri de durere, precum cele asociate luxaţiilor, otitei etc. Acest medicament nu conține coloranți și zahăr și se administrează la copii de la 3 luni.

Disponibil în mai toate farmaciile din ţară, Ibufenul este prezentat în flacoane din plastic fiabil, care nu permite copilului tău să deschidă uşor capacul, iar în consecinţă să aibă acces la medicament. Acesta este echipat cu o lingură în formă de seringă gradată, cu ajutorul căreia medicamentul poate fi uşor de dozat, în funcţie de kilogramele copilului.

Având aceeaşi eficiență ca Ibufenul pentru copii suspensie orală, supozitoarele sunt opţiunea adecvată atunci când copilul vomită. De asemenea, acestea presupun o soluţie optimă pentru situaţiile în care copilul refuză administrarea suspensiei orale. Supozitoarele Ibufen Baby pot fi administrate copiilor de la trei luni până la şase ani, sunt mici, comode şi asigură garantat calmarea eficientă a durerilor frecvente, contribuind la reducerea rapidă a febrei. Avantajele acestui medicament sunt: absorbţia mult mai rapidă, biodisponibilitatea mare, administrarea simplă şi fără durere, lipsa problemelor de gust şi miros.

Ţineţi minte, sistemul imunitar al copilului este cel care luptă cu febra. Cu cât acesta este mai puternic, cu atât febra poate fi ,,învinsă” mai uşor. Pentru a o înfrunta, organismul copilului are nevoie de un mic impuls, care să-l ajute să doboare acest simptom neplăcut. Impulsul poate fi oferit de o alimentaţie bogată în nutrienţi esenţiali şi administrarea unui medicament, precum este Ibufenul, care să nu-i afecteze sănătatea.

Foto: www.preşcolar.ro

Share:

Articole recomandate