Specialist: Consecințele rujeolei sunt grave

Specialist: Consecințele rujeolei sunt grave

Profesorul universitar Constantin Spânu, reprezentant al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, susține că rujeola, sau pojarul cum i se mai spune, poate da complicații grave. Astfel, dacă unii pacienți pot scăpa doar cu o pneumonie, miocardită sau pericardită, alții pot ajunge până la meningită, encefalita, orbire sau chiar deces. Declarațiile au fost făcute pentru sputnik.md.

Consecințele rujeolei sunt grave. La unii pacienți este afectat sistemul nervos central, la nivel de encefalite, mini-encefalite, care în urma unor combinații cu infecțiile bacteriene pot duce chiar la cazuri letale, adică deces", spune profesorul universitar Constantin Spînu. În cazul bebelușilor și copiilor mici, există un risc mare de deces, din cauza complicațiilor pulmonare severe, spun specialiștii, potrivit cărora, consecințele rujeolei nici nu pot fi comparate cu acea stare de febră pe care o provoacă vaccinul împotriva rujeolei și care, de obicei, îi sperie pe părinți.

De obicei, vaccinul dă o stare febrilă 3-4 zile. Nu putem compara această stare cu acele complicații pe care le dă însăși boala”, adaugă doctorul habilitat în științe Constantin Spînu.

Autoritățile au instituit cod portocaliu de rujeolă, după ce 105 copii din mai multe raioane ale țării au contractat boala în decursul lunii august. Potrivit ultimelor date ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, cea mai gravă situație este în raionul Ceadîr-Lunga, unde au fost înregistrate cele mai multe cazuri de îmbolnăviri. Totodată, deja și doi maturi, care suportă și mai greu boala, s-au infectat.

Rata de vaccinare împotriva infecției este de doar 87 la sută, adică cu 8% mai puțin decât norma stabilită de instituțiile internaționale.

 

Foto simbol: bashinform.ru

Adaugă comentariu

Închide