Specialist: Imunitatea se crește cu alimente, nu cu pastile

Specialist: Imunitatea se crește cu alimente, nu cu pastile

Trecere bruscă de la cald la rece ne influențează sănătatea, corpul uman neavând timp să se adapteze. Și pentru că ne petrecem cea mai mare parte a vieții în Mall și mai puțin în natură, capacitatea noastră de adaptare este și mai redusă. Despre aceasta vorbește Florin Bălănică, expert în nutriție. În realitate, această perioadă este una de tranziţie între vară şi toamnă, iar mulți sunt preocupaţi de cum să-și crească imunitatea în această perioadă.

Imunitatea ne preocupă pe toţi cei care am auzit de ea. Şi cum facem, ne grăbim la farmacii după ce am vorbit cu vecină de la 2 sau coafeza de la salon, care ne-au recomandat nişte suplimente minune. Că doar n-o să luăm suplimente cu cap şi dacă avem nevoie. Nu luăm nimic pentru că am auzit că și alții iau! În cel mai rău caz, întrebăm un medic, iar dacă acesta a auzit de ele și este deschis către a recomanda, am avut noroc”, a adăugat dr. Florin Bălănică.

Consumă alimente de sezon

Recomand pacienților mei să consume alimentele potrivite și adaptate sezonului. Bunicii noștri știau asta, fără să aibă cunoștințe profunde de nutriție, ci doar bunul simț al omului simplu. După ce am parcurs această etapă ne putem gândi la suplimentarea corectă. Principiul armoniei între mâncare, nutrienţi şi anotimpuri vine din istorie şi necesită experienţă personală. Şi indiferent de tipul de abordare, adică abordarea medicală clasică, alopată sau complementară, cu toții recunoaștem impactul alimentelor de sezon asupra sănătății individuale. Alimentele devin parte din corpul nostru după consum, dar anotimpurile îl afectează dinspre exterior spre interior.

 Fructele, consumate până la ora 14.00

Fructele toamnei sunt bogate în zahăr, cum ar fi strugurii, perele și merele dulci. Sugerez pacienților mei să le consume cu moderație. Putem consumă mere acre, kiwi, lămâi, măceșe, cătină și gutui. Fructele se consumă la distanță de minimum o ora de orice masă și până la ora 14.00. Din punct de vedere al legumelor oferta este foarte diversificată.

Este bine să consumăm preponderent legume verzi

Cum ar fi castraveți, varză, ardei gras, broccoli, dovlecei, vinete, dar și usturoi, ciuperci, conopidă și chiar sfeclă roșie. Toate acestea sunt bogate în vitamina A, C, E, oligoelemente și minerale. Toate acestea au efect antioxidant cu rol în creșterea imunității.

Dacă decidem totuși să luăm vitamine, antioxidanți pentru creșterea imunității, luați în calcul faptul că organismul uman nu poate absorbi vitaminele din sursă artificială, iar majoritatea suplimentelor din farmacii nu provin din sursă naturală.

 

Sursa: doctorulzilei.ro; ivona.bigmir.net

Adaugă comentariu

Închide