Cristina Guzun: Am unit Moldova și Uzbekistan într-o singură afacere

Cristina Guzun: Am unit Moldova și Uzbekistan într-o singură afacere

 

Cristina Guzun s-a născut și și-a petrecut primii șase ani de viață în țara de baștină a mamei – Uzbekistan, perioadă care i-a lasat doar amintiri frumoase. Deși, de atunci au trecut mai bine de 20 de ani, iar Moldova i-a devenit între timp adevărata patrie, dorul de țara în care s-a născut o măcina, mai ales că vizitele au început să devină tot mai rare odată cu trecerea bunicilor săi în eternitate. Dar asta nu a durat mult timp, deoarece Cristina a găsit o modalitate ingenioasă de a îmbina cele două patrii într-o afacere de succes. Despre ce este vorba, ne-a povestit chiar ea. 

Locuiam de ani buni în Moldova, dar obiceiul de a pleca o dată în an la bunici în ospeție a rămas neschimbat, atâta timp cât ei au fost în viață... După moartea lor nu mai aveam unde să plecăm, și atunci am înțeles că nu voi putea să trăiesc fără să merg cel puțin odată în an acolo unde mă chemau rădăcinile. Trebuia un motiv serios (râde).

Aceste gânduri au coincis cu perioada când am decis să mă lansez într-o afacere. Dar ce anume? Și iată că în una din vizite când am mers împreună cu fiul Victoraș în Uzbekistan, i-am procurat foarte multe haine din bumbac natural, de cea mai înaltă calitate pe care am întâlnit-o vreodată. Atunci mi-am dat seama că așa ceva lipsește în Moldova. Zis și făcut. Astfel am unit cele două patrii într-o singură afacere.  În decurs de câteva luni s-a născut „Bumbăcel”, o linie de haine din bumbac uzbec.

Prima încercare în care nimeni nu credea a fost un magazinaș, unde comercializam lenjerie de corp, pijamale, haine de sport, prosoape, lenjerie de pat, rochițe, maiouri etc. Dar pentru mine conta și mai mult faptul că odată la trei luni trebuia să merg în Uzbekistan. Fiecare călătorie era așteptată cu sufletul la gură.

Prima dată când am mers în Tașkent să procur marfă aveam emoții mari, ca pentru examenul de bacalaureat, cred. În primul rând pentru că trecuse ceva timp de când nu mai fusesem. În al doilea rând, deoarece de data aceasta nu mai mergeam pur și simplu în vizită. În Uzbekistan sunt foarte multe fabrici care produc haine din bumbac, de aceea mi-a luat ceva timp ca să o găsesc pe acea unică, de unde procur marfa până în prezent. Asta desigur nu înainte ca să merg din fabrică în fabrică. Sunt mulțumită inclusiv de faptul că între timp am stabilit relații foarte strânse de colaborare. Elaborăm schițe de modele care sunt solicitate în Moldova și le expediem în Uzbekistan, iar acolo ei le creează după tipajul nostru. Astfel au început să apară colecțiile de sezon marca „Bumbăcel”.

La scurt timp, clienții singuri au început să apară. Printre primii dintre clienții corporativi au fost cei de la Clubul Sportiv Niagara, Doza, cu care conlucrăm până în prezent, și hotelul Codru. Apoi am început să fim invitați la diferite târguri, care ne-au adus un număr mare de clienți. Și lucrurile au început să meargă din ce în ce mai bine. Avem haine pentru toată familia – de la mic la mare. Mulți clienți găsesc inclusiv lucruri pentru cumetrii, nunți etc. Azi avem două magazine mici și unul mare deschis recent, dar și suficienți agenți economici care livrează marfa „Bumbăcel” în raioane precum Cahul, Briceni, Anenii Noi etc

După trei ani de la deschiderea afacerii am învățat să deosebesc stofa din bumbac natural sută la sută, de cea care conține cel puțin 20 sau 30 la sută elastan sau poliester. Bumbacul adevărat îți oferă o stare de bine, pentru că ajută corpul să respire

Azi sunt mega mulțumită, pentru că pe lângă o afacere care-mi merge bine, mai am parte și de călătorii garantate o dată la trei luni în Uzbekistan. Pe lângă întâlnirile de afaceri îmi fac neapărat timp să merg la casa bunicilor, dar și la casa unde am locuit, să mănânc neapărat plov uzbek, dar și multe alte delicii din bucătăria lor. Zilele trecute mi-am amintit de o zicală - dacă faci ceea ce îți place nu vei lucra nici o zi, pentru că munca se transformă în plăcere. Cam așa e și în cazul meu. Nu încetați să credeți în vise și veți avea parte de acelaș succes ca și mine.

Pentru cei interesați, marfa „Bumbăcel” o găsiți în magazinele de pe str. Columna 77 A (între str. Armenească și str. Bulgară), de pe str. Varlaam în incinta Fabricii Ionel și pe teritoriul Garii de Nord, str. Calea Moșilor 2/1. Mai multe modele puteți vedea pe site-ul www.bumbacel.md sau pe pagina de facebook

Foto: arhiva personală

Adaugă comentariu

Închide