Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

A emigrat din Moldova pentru a putea trăi normal în ciuda handicapului său

A emigrat din Moldova pentru a putea trăi normal în ciuda handicapului său

Handicapul nu este o piedică pentru îndeplinirea scopurilor în viață”, crede Elena Cucuruzeanu, o tânără ce suferă de o maladie rară - boala oaselor de sticlă. Faptul că este dependentă de scaunul rulant, nu a împiedicat-o pe Lenuța să emigreze într-o țară în care totul este diferit.  A demonstrat că e posibil să te descurci singură într-un stat în care termenii discriminare, mită și cumetrism nu există.

Notă: Boala oaselor de sticlă este o afecţiune genetică şi se caracterizează prin deficienţe cantitative şi calitative ale fibrelor de colagen. Din cauza acestei deficienţe, structura osoasă este slab dezvoltată, oasele sunt fragile, fracturile fiind foarte frecvente.

Lenuța, cum îi zic prietenii, a absolvit Liceul Teoretic Al. Donici din satul Peresecina, apoi Facultatea de psihologie clinică și de dezvoltare a copiilor și  adolescenților din Paris. La moment își caută un post de muncă și între timp continuă sa perfecționeze în Abordarea Psihanalitica a Grupurilor și Familiilor.

La Paris a ajuns din întâmplare, datorită prietenei ei, care i-a propus să continue studiile împreună.                                   

Orarul unei zile obișnuite

 Este energică, îi place să asculte povești de viață și să intervină cu sfaturi și sugestii pentru a ajuta oamenii. 

Este mereu în căutare de ceva nou, iar pentru a scăpa de rutina zilnică, își umple programul cu activități.

De obicei ziua  începe cu deșteptătorul și o cafea cu lapte, apoi merg la facultate. Transportul public îmi ocupă o bună parte din zi. Seara deseori gătesc și vorbesc cu părinții prin skype, iar dacă e weekend ies cu prietenii sau încerc să-mi umplu ziua cu ceva diferit de rutina săptămânii”.

Greutăți printre străini

Îi place să fie independentă, de aceea a ales să trăiască singură la Paris. Fiind străină, a putut obține doar o cameră la etajul șase, într-un bloc fără ascensor. Lenuța, spune că nu este ușor să-ți găsești cazare la Paris, mai ales dacă ești din străinătate și nu ai garanțiile necesare. Timp de trei luni a făcut sport de la etajul 1 până la al 6-lea. Apoi i-a venit în sfârșit un răspuns pentru o cameră la care trimisese dosar cu ceva timp în urmă. Astfel, acum locuiește la zece minute de facultate, deja de trei ani, într-o cameră la parter, adaptată cu rampă pentru cărucior cu rotile.

Dor de casă

Îi este dor de familie și de cei dragi din Moldova, însă gândul că aici nu este tratată ca o persoană obișnuită o împiedică să se întoarcă.

Diferența dintre Franța și Republica Moldova este grandioasă. Pentru ea, transportul și accesibilitatea este primordială, faptul că în Franța știe că poate merge oriunde, oricând, o face să se simtă independentă, iar acest sentiment de libertate este esențial pentru oricine, astfel își permite să evolueze, să descopere lucruri și oameni noi, și nu în ultimul rând să-și depășească limitele. În Moldova când revine în vacanță de fiecare dată simte diferența, pentru că elementar când vrea să meargă la magazin, farmacie sau pur și simplu să iasă in oraș, are nevoie de ajutorul familiei sau al prietenilor.

Despre hobby-uri și prieteni

Lenuța este pasionată de decor, ar putea petrece ore în șir într-un magazin cu decorații, acasă își pune amprenta pe fiecare colțișor. Mai nou, merge la piscină, iar această activitate îi încarcă bateriile. Chiar dacă la început se simțea singură, acum poate  spune cu certitudine că are o viață socială activă, are prieteni pe care se poate baza. Iese împreună cu ei în oraș, la cinema, uneori face chiar și mici călătorii, se simte norocoasă la acest capitol.

Dragostea - sursa de inspirație

Tânăra trăiește și o frumoasă poveste de dragoste, iar internetul este cel care i-a unit.

Cu prietenul ei s-a cunoscut online, iar după ce au vorbit o perioadă de timp au stabilit o întâlnire și de atunci se fac trei ani de când sunt de nedespărțit. Puțin câte puțin i-a cunoscut familia, care sunt niște persoane cumsecade, ce pun preț pe tradiții și valorile familiale.

Învățătura pe prim-plan, apoi sănătatea

Investește mai mult timp și efort în învățământ, decât în propria sănătate.

În ceea ce privește sănătatea, pentru Lenuța aceasta este o temă sensibilă, des își spune că ar trebui să se organizeze și să meargă la un specialist ca să vadă care este situația stării sale fizice, dar mereu pune alte activități pe prim-plan.

 

Creează-ți un vis și mergi cu el până la capăt, iar dacă întâmpini greutăți discută despre aceasta cu cei dragi, te va face să te simți mai bine și în siguranță”, ne sfătuiește Lenuța Cucuruzeanu.

 

Foto: arhiva personală

Share:

Articole recomandate