Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Mamă a doi copii: De ce nu sunt împotriva Delfinariului

Mamă a doi copii: De ce nu sunt împotriva Delfinariului

Apariţia Delfinariului la Chişinău a trezit o sumedenie de reacţii şi discuţii controversate. Mulţi au luat o poziţie negativă şi au protestat... mai mulţi pe facebook, mai puţini în faţa Delfinariului. O mămică, colegă de-a noastră, ne-a scris de ce nu va merge ea la protest şi de ce crede că deschiderea acestuia aduce mai multe beneficii, decât rele.

„Sunt mamă a doi copii și, prin cumul, jurnalist. Aș vrea să îmi expun părerea privitor la aceste proteste din fața Delfinariului, recent deschis. Evident, am să argumentez fiecare...

1. Nu am de gând să merg la protest! Iubesc animalele, iar cele marine le ador. Dar mai mult îmi iubesc copiii, care au nevoie de un astfel de centru de agrement. Aici ei pot face cunoștință cu lumea subacvatică mai aproape. Cu cât mai multe activități educative și cognitive pentru copiii noștri, cu atât mai puțini copii „zombați” de calculatoare.  În plus nu am văzut acte, dovezi sau chiar poze reale din acest centru care ar argumenta lozincile scandate, doar poze de pe net cu delfin chinuiți.

2. Contra-dovezi? a) Cine dintre protestatari poate să mă asigure că acești patru delfini au fost aduși din mare și au nevoie de acea libertate pe care ei o cer? Mulți delfini, poate şi ai noștri sunt născuți în spații la fel de mici și acolo sunt crescuți. Ce să facă ei în mare, dacă nici nu au idee cum e altă viață decât ceea cu care s-au obișnuit, adică în delfinariu. Aceeași situație este și cu Grădina zoologică, dar nu a fost închisă și cu toţii mergem să vedem animalele de acolo.  b) Nu cred că cei care au investit în acest obiectiv turistic și cultural vor încălca normele de întreținere a delfinilor, căci decesul lor duce automat la pierderi esențiale. c) Antrenorii care au venit împreună cu delfinii și focile la Chișinău nu sunt persoane din stradă. Legătura și grija pentru animalele sale (de obicei o pereche de delfini) este mult mai mare decât a protestatarilor, la fel ca și dragostea pentru ei.

3. Nu doar recreere, ci și tratament. Este bine cunoscut faptul că delfinoterapia, ca și animaloterapia la general, este foarte larg folosită în tratarea și reabilitarea copiilor cu nevoi speciale, dar și copiilor care au suferit traume psihologice. Practic orice Delfinariu care pregateşte show-uri cu delfini antrenaţi, prestează şi servicii de terapie în care implică aceşti delfini. Terapia cu delfini este una de alternativă, o metoda netradiţională de psihoterapie, potrivită atât pentru persoanele cu necesităţi speciale, cât şi pentru persoanele obişnuite. Programele terapeutice cu ajutorul delfinilor au rolul de a îmbunătăţi mersul, vorbirea şi capacităţile cognitive.

Acest tip de terapie a devenit celebru pentru faptul că a înregistrat rezultate senzaţionale în tratarea cazurilor de autism, sindromul Down, probleme severe de auz, paralizie cerebrală, probleme de vedere, afecţiuni ale coloanei vertebrale, cancer etc. Până acum mămicile, cărora le-a fost recomadat acest gen de terapie se deplasau la Odessa, Kiev sau și mai departe. Un curs de terapie cu delfinii costa peste 500 de euro, în funcţie de oraş, ţară.  În Odessa, o lecție cu delfinul costă în jur de 200 de lei. Terapia cu delfini este organizată în şedinţe a câte 5, 6, 10 sau 12 zile. Nu este o terapie ieftină, iar pe lângă aceste cheltuieli se adaugă cheltuielile de transport și cazare. Acum, însă, va fi posibil de încercat delfinoterapia chiar aici, acasă, evitând cheltuielile suplimentare, care vor putea fi direcționate în alte activități pentru copil.

4. Încă un pas în pentru copiii cu autism. Ca mamă și membru a societății, mă afectează mult creșterea numărului de copii cu diagnosticul de autism. La o discuție cu medicul meu pediatru am aflat că doar el cunoaște 60 de cazuri în raionul Râșcani, dar de fapt sunt mai mulți, doar că părinții nu vor să accepte acest lucru și acești copii nu figurează ca micuți cu nevoi speciale. O parte din mămici, care au apelat la delfinoterapie în cazul copiilor autiști spun că efectul este vizibil, altele spun că micuţii nu au reușit să stabilească acea relație cu delfinul.

Cert este că aceasta e o speranță, aici aproape, pentru cei 240 de copii diagnosticați la moment cu autism și cei încă câteva zeci sau sute de copii, părinții cărora încă nu au bătut alarma! Potrivit dnei Aliona Dumitraș, de la ”SOS Autism”, delfinoterapia nu este o metodă de terapie a autismului, recunoscută științific, dar ea poate însoți terapia ABA sau terapia PECS și uneori, dacă copilul se deschide la comunicarea cu delfinul (valabil și pentru orice alt animal) poate avea efecte pozitive.

CONCLUZIE. Acum puteți să îmi reproșați orice! Eu am să duc copii la delfinariu, dar, în cazul în care am să depistez eu abuzul față de aceste animale, condiții inumane de îngrijire ori alte nereguli... atunci tot am sa reacționez.”

Natalia Bodiu

 

Foto: biletexpress.ru; radioconstanta.ro; sanatate.bzi.ro

Share:

Articole recomandate