(FOTO) Liudmila Apostol – meșterița care face minunății din lut polimeric

(FOTO) Liudmila Apostol – meșterița care face minunății din lut polimeric

Liudmila Apostol mânuiește lutul cu multă îndeletnicire. Ea este meșterița prin a cărei mâini dibace trec zeci de cănuțe, pahare și  farfurii toate aparent obișnuite, însă măiestria ei le transformă în adevărate minunății.

Lutul polimeric este o dragoste aparte pentru tânăra meșteriță, aceasta preface vesela din porțelan în lucrări personalizate și unice. Floricele, inimioare, păpuși, chiar și prenume pot fi găsite pe lucrările ei. 

Timp de opt ani, mai exact de când a aflat că va fi mămica, tânăra își bucură urmăritorii de pe rețelele de socializare cu lucrări autentice pe placul tuturor. Liudmila spune că nici nu reușește bine să posteze un anumit produs pe pagina ei de facebook, că deja postarea adună zeci de comentarii cu laude.

Feed-back-ul pe care îl primesc este sursa mea de energie, dorință și inspirație. Mă simt foarte onorată că atâtea persoane îmi apreciază lucrările. În fiecare zi primesc zeci de mesaje cu laude și cuvinte frumoase”, spune femeia care a fost înzestrată, dar și a muncit pentru a obține simțul estetic.

Primele lucrări au fost cam deocheate, spune meșterița, chiar dacă atunci i se păreau că sunt niște minunății, acum tânăra când le vede îi vine să râdă. Acum îmi este rușine să arăt primele mele lucrări, dar atunci îmi păreau așa de frumoase”.

Culorile calde predomină în lucrările sale. Mov, roz pal, verde sunt nuanțele care dau o eleganță aparte meșteșugăriilor create cu multă migală. Lucrează ore întregi pentru a finaliza un anumit produs și tinde în permanență să fie la nivelul așteptărilor celor care își doresc astfel de mici capodopere, care dau un farmec aparte oricărei căsuțe. Este răbdătoare și știe să impresioneze, fapt ce o ajută pe tânăra meșteriță să se dezvolte în acest domeniu.

Cea mai migăloasă lucrare a făcut-o într-o lună. Este vorba despre o căsuță în stil național, în care și-a propus să redea într-un mod estetic și autentic tradițiile și obiectele strămoșești. Lucrarea respectivă a scos-o la licitație, iar banii obținuți i-a donat unui băiețel bolnav de cancer. 

Ca și fiecare mămică, nopțile sunt mai pline de inspirație, dar cel mai important pline de liniște. În acest timp, Liudmila are libertatea totală în a confecționa, fără a fi deranjată de micile sale prințese. Fetițele ei deja știu că nu e voie la masa de lucru a mamei lor, însă când aceasta dispune de ceva timp, le implică și pe ele. Tânăra spune că își dorește să investească în imaginația copilelor sale, pentru ca ulterior, de ce nu, să aibă ajutoare.

Nu tinde să-și creeze un job din această pasiune, ba mai mult adoră să meșterească în mod special când are frâu liber și nu este ghidată de doleanțele cuiva. Creează exact după bunul plac și se mândrește că în acest timp și-a creat o comunitate care are încredere în gusturile fine ale meșteriței.

Materialul brut poate fi găsit în oricare centru comercial, însă anume tehnica de lucru este mai greu de asimilat, din motiv că această activitate necesită tărie de caracter, multă răbdare și nu în ultimul rând – imaginație, pentru ca produsul dat să prezinte interes.

 

Foto: arhiva personală; facebook.com/liudmila.apostol

Adaugă comentariu

Închide