Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Medicii din Moldova nu indică tratamentul corect?!

Medicii din Moldova nu indică tratamentul corect?!

„Medicii noştri nu sunt receptivi! Nu sunt ca cei de-afară!” Acestea sunt doar câteva dintre replicile pe care le auzim tot mai des de când moldovenii au posibilitatea să călătorească unde au nevoie şi unde le doreşte sufletul. Să fie chiar aşa de grav cum zic unii?

Pe o reţea de socializare o moldoveancă stabilită de ceva timp în Spania şi-a provocat prietenii la o discuţie, scriind: „Văd o diferenţă mare în ceea ce ţine modul de lecuire a unor boli, viroze. În Spania, copilului cu  viroză,  tuse şi febră, pediatrul prescrie ceva antipiretic doar. După două săptămâni, dacă e grav, poate  interveni cu alt tip de medicamente. În cazul diareei pediatrul nu ne-a indicat nici un fel de analiză de sânge, doar analiza de mase fecale după 2 săptămâni şi un singur medicament. De obicei trecem peste toate cu bine. Fără multe medicamente. Iar în Moldova era total invers – cu prea multe medicamente, cred eu”.

Mamele moldovence stabilite în diferite colţuri ale lumii s-au lansat în discuţii interminabile de comparaţie, înjurii dar şi... surpriză, laude pentru medicii din Moldova. Ne-am gândit să vadă şi altă lume ce scriu unii moldoveni stabiliţi în afară. Pentru că lâncezim deja de-un timp bun, în mesaje triste şi crispate despre tot ce este  Republica Moldova şi nu e spre bine.

Iată ce scrie o doamnă stabilită în Germania:

„Cred că în Moldova e cel mai bun sistem medical. În Germania sunt foarte zgârciţi la consutaţii şi analize. Abia după insistenţa mea s-au făcut analize şi au schimbat diagnoza copilului, pentru că îl tratau de o bronşită simplă. Apoi piciul făcea constipaţii, mânca rău şi slăbea pe zi ce trecea. Am cerut îndreptare la gastrolog, dar ne-au refuzat facându-i doar analize la masele fecale. Analizele nu le-am mai văzut. De sărbători am fost în ţară şi am  depistat că avem Liambli (lemlios), plus încă un fel de paraziţi. Ne-am tratat corespunzător cu indicaţia dată de un medic din Moldova şi suntem bine. Mâncăm, adăugăm în greutate şi suntem la dietă.  I-am raportat medicului de familie din Germania ce tratament am urmat şi am insistat să ne facă analiza de sânge ca să vedem dacă suntem sănătoşei. Cu mare greu am obţinut, dar trebuie să-i rog să ne dea deja rezultatele. Părerea mea este că în Moldova nu este atât de rău. E păcat să spunem asta ! Medicii ştiu cum să te pună pe picioare!”

Iată şi un mesaj din Spania :

„Locuiesc în Spania de 12 ani, dar sistemul medical de aici m-a decepţionat total. Prefer să-mi tratez copiii doar consultând medicii din Moldova. Ce-i drept, le solicit consultaţiile prin skype. Dar discut şi cu medicul pediatru de aici. El rămâne cu gura căscată şi îmi spune că eu ca mamă ştiu mai multe decât el. Atunci cum vă pare sistemul medical din Europa?”

Postarea a acumulat un număr impresionant de opinii. Deşi, numărul femeilor mulţumite de sistemul medical al ţării în care locuiesc momentan este cu mult mai mare decât al celor rămase acasă, există şi în ţările dezvoltate lacune la capitolul medicină. Din spusele unor mămici, aflăm că s-au înregistrat şi peste hotare cazuri nefericite sau chiar letale, din cauza neglijenţei medicilor, sau mai bine zis a lejerităţii cu care aceştia tratează copii – le administrează doar amoxicilină şi nu solicită efectuarea analizelor. Iar unele femei chiar au declarat că nu schimbă sistemul medical moldovenesc pe nici unul din lume, întrucât numai în Moldova pot să obţină rapid consultaţii, şi rezultate la cele mai sofisticate analize.

Concluziile acestui articol vin tot de la mamele care spun că fiecare sistem are şi bune şi rele, important este ca fiecare să-i vadă plusurile şi minusurile. Să îşi caute un medic bun. Şi desigur, să „bolească” mai puţin.  Dar nu este de neglijat faptul, că sunt şi la noi medici profesionişti, medici care ştiu să-şi facă meseria doar cu instrumentele pe care le au la îndemână.

Foto: monitorhealthcare.com

Share:

Articole recomandate