Modelul danez - secretul celor mai fericite familii

Modelul danez - secretul celor mai fericite familii

ONU a cerut statelor sale membre să se inspire din modelul danez care are cea mai satisfăcută populaţie din Europa din punctul de vedere familial. Învingerea bătăliei dintre muncă şi familie este posibilă, iar Danemarca, cu sistemul său a reuşit să ocupe primele locuri ale clasamentului dintre cele mai fericite ţări ale lumii.

Cum au reuşit? Institutul de Cercetare Socială din Copenhaga a prezentat la Milano secretele acestei fericiri:

1) Lucrează ambii părinţi

Danemarca înregistrează unul dintre cele mai mari procente ale femeilor care lucrează din Europa. Acest fapt este posibil datorită flexibilităţii cu care o femeie se poate afirma pe piaţa muncii chiar şi după ce a născut câţiva copii.

2) .. dar nu până târziu

Un program de lucru flexibil le permite danezilor să petreacă suficient timp şi cu familia, iar acest fapt îi face să fie poporul cel mai satisfăcut de viaţa lor familială şi carieră. În Danemarca se lucrează pentru a supravieţui şi nu viceversa.

3) Puţin stres

Programul de muncă al danezilor numără 37 de ore pe săptămână şi 5 săptămâni de concediu pe an, pe lângă zilele libere de sărbătoare. Pierderea locului de muncă nu este un motiv de panică pentru danezi, pentru că indemnizaţia de şomaj este de 90% din salariul pe ultimii doi ani.

4) În familie sarcinile sunt împărţite

În Danemarca, „capul familiei” nu este unul, ci toţi membrii. Sarcinile casei sunt împărţite între membri, ajutându-se reciproc şi dedicându-şi timpul şi energia pentru bunăstarea familiei. Pentru danezi, egalitatea de gen este una foarte importantă.

5) El beneficiază de un concediu paternal lung şi bine plătit                            

Modelul danez de bunăstare garantează asistenţă părinţilor în primul an de viaţă al copilului. Concediul de maternitate numără 52 de săptămâni (un an), 32 de săptămâni fiind însoţite de un ajutor economic din partea statului.

6) Tatăl poate alege o muncă part-time, fără a fi judecat

Bărbaţii care aleg să lucreze part-time nu sunt judecaţi greşit, pentru că noua familie este mai importantă decât cariera. Bărbaţii chiar sunt stimulaţi să aleagă pentru o perioadă de timp munca part-time, putând conta pe salariul soţiilor, care nu este mai mic decât al lor.

7)Au o reţea de servicii care funcţionează

Grădiniţe, centre de îngrijire, şcoli şi de multe alte servicii pot beneficia familiile daneze. Majoritatea sunt publice şi gratuite şi le permit părinţilor să-şi vadă de muncă fără ca să-şi facă griji de copiii lor. Danermarca este ţara europeană care investeşte cel mai mult în educarea copiilor până la 5 ani ( potrivit Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare).

8) Sunt fericiţi să plătească impozite

Cercetările au demonstrat că 9 din 10 danezi sunt fericiţi atunci când plătesc impozite, deoarece ei sunt conştienţi că aceste taxe îi ajută să-şi îmbunătăţească calitatea vieţii.

Foto: pianetamamma.it

Adaugă comentariu

Închide