Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

O zi din viața unei mici gimnaste ce are de două ori mai multe medalii decât ani

O zi din viața unei mici gimnaste ce are de două ori mai multe medalii decât ani

Aparent, este un copil ca oricare altul, însă, spre deosebire de semenii săi, știe să prețuiască fiecare minut, deoarece timpul este foarte valoros pentru ea. O cheamă Ana-Maria Federiuc, este în clasa a doua, iar pe 1 ianuarie, de Revelion, va împlini 8 ani. Această fetiță deosebită este protagonista rubricii „O zi din viață”. Face gimnastică de la patru ani, iar de la șase ani participă la concursuri naționale și internaționale. Până acum, a adus acasă 18 medalii, dintre care cinci de aur. În paralel, face cursuri de dramaturgie la Teatrul „Geneza Art”, iar la iarnă va juca în primul său spectacol. Elevă exemplară, gimnastă talentată, soră mai mare și, nu în ultimul rănd, copil cu preocupări specifice vârstei, dar care știe să îmbine armonios utilul cu plăcutul.

Smatphone-ul pe care părinții mi l-au făcut cadou pentru medalia de aur, obținută la un turneu internațional din Bulgaria, este programat să sune la ora 7:00. Totuși, somnul de dimineață e atât de dulce, încât rareori deșteptătorul este în stare să mă trezească. De regulă, cântă în surdină mai bine de zece minute, până unul dintre părinți vine și-mi spune că trebuie să mă scol. Mă ridic cu greu din pat și merg să-mi fac toaleta de dimineață. Între timp, părinții o trezesc și pe sora mea mai mică, Sănduța, care trebuie să meargă la grădiniță. Școala mea și grădinița ei sunt alături, așa că ieșim din casă împreună.

În fiecare seară, am grijă să-mi pregătesc ghiozdanul și hăinuțele pentru a doua zi, așa că nu-mi ia prea mult timp să mă pregătesc dimineața. Ieșim din casă la ora 8:00. Mergem împreună cu mami sau tati întâi la grădiniță, să o lăsăm pe Sănduța, după aceea, la școală, la mine, unde lecțiile încep la ora 8:30.

De obicei, intru în clasă la ora 8:20, îmi salut colegii și pe doamna Diana Gorgan, învățătoarea mea, după care îmi schimb încălțămintea și îmi las haina groasă la vestiar.

La școală stau până la ora 13:00, în timp ce ceilalți colegi mai rămân încă două ore, ca să-și facă temele pentru a doua zi, eu plec mai devreme, deoarece la ora 14:30, încep antrenamentele. Mami mă ia de la școală și mergem acasă. Iau prânzul, îmi schimb hainele și îmi pregătesc geanta pentru gimnastică. Trebuie să am grijă să nu uit ceva. Verific ca în geantă să fie demi-poantele (încălțăminte specială pentru gimnaste), treningul, cercul și coarda.

În echipa noastră de bază sunt 15 gimnaste, care se antrenează șase zile în săptămână, de luni până sâmbătă. Antrenoarea noastră, Natalia Reaboi, și ea fostă gimnastă și campioană, ne tratează cu blândețe și căldură, dar, în același timp, este exigentă și nu tolerează indiferența și lipsa de organizare.

Sportul înseamnă efort și disciplină, de aceea, nu avem timp să ne distrăm. Antrenamentul începe cu exerciții de încălzire timp de o oră, apoi exersăm în sala de coregrafie și, bineînțeles învățăm cum să mânuim obiectele. Primul obiect al gimnastelor este coarda, după care urmează cercul, apoi mingea, măciucile și panglica. Exercițiile cu obiect sunt mai complexe și presupun un grad mai mare de pregătire. Ele se introduc treptat, în ordinea enumerată și fiecare presupune o nouă etapă în dezvoltarea gimnastelor. Până acum, am trecut coarda și cercul. Fiecare gimnastă are propriile exerciții pe care le învață individual, însă avem și numere de grup, pe care le pregătim special pentru concursuri. Antrenamentele durează între trei și patru ore, iar dacă ne pregătim de vreo competiție, atunci acestea pot fi mai lungi și mai intensive. Însă se merită tot efortul.  La concursuri culegem roadele muncii noastre și ne înălțăm spiritual atunci când pășim pe covor pentru a reprezenta echipa, iar la concursurile internaționale, și țara, atunci când urcăm pe podium.  Ne întoarcem acasă târziu, obosite, iar a doua zi dis-de-dimineață ne trezim pentru a merge din nou la școală.

Luni, între orele 18:00 și 19:30, și sâmbătă, între 12:30 și 14:00, am cursuri de teatru. Acolo învățăm să vorbim frumos, să recităm poezii și avem multe jocuri educativ-distractive. În curând, vom pregăti un spectacol, pe care îl vom prezenta pe scena mare. Îmi place foarte mult la teatru!

Seara, nu am prea mult timp la dispoziție, așa că trebuie să mă grăbesc să-mi fac temele pentru școală dacă vreau să-mi mai rămână timp și pentru joacă. Luăm cina împreună cu familia, și îmi verific agenda. Îmi place mult matematica, așa că, în primul rând, îmi rezolv problemele și exercițiile. Apoi îmi fac temele la Limba Română și citesc cu voce tare textele pe care le-am trecut la școală. În clasele primare nu primim note, ci calificative. Vreau să fiu apreciată cu „foarte bine”, de acea, trebuie să depun efort. În agenda mea am 107 calificative „foarte bine”, un rezultat destul de bun.

Timp liber am cel mult o oră. Îmi pun muzică și dansez sau desenez. Uneori, ne uităm, împreună cu Sănduța, la desene animate. La ora 21:30 fac duș și mă bag în pat. Trebuie să adorm până la ora 22:00, ca să nu-mi fie greu să mă trezesc a doua zi.

Foto: arhiva personală

Share:

Articole recomandate