Proiectul care își propune să creeze spații frumos amenajate în Chișinău

Proiectul care își propune să creeze spații frumos amenajate în Chișinău

Un grup de femei din Chișinău și-au pus drept scop să promoveze arta stradală și să creeze spații frumos amenajate, accesorizându-le cu piese decorative croșetate manual. Este vorba despre un proiect mai puțin ordinar, susținut de Agenția Elvețiană de Cooperare și Dezvoltare, care promovează cultura și arta în Republica Moldova.

Dorința de a crea un oraș mai frumos și de a face oamenii mândri de locul în care trăiesc le-a dat impuls unor femei de a lansa proiectul Fir în Delir, care prevede crearea unor spații frumos amenajate în capitală. Acțiunea dată este o mișcare internațională, care se mai numește Yarn Bombing sau Guerrila Knitting.

În cadrul echipei Fir în Delir activează 4 persoane din partea organizației MARA, care, muncind cot la cot și cu mult suflet, realizează și amplasează în orașul Chișinău lucrări croșetate manual de către două femei, menite să coloreze orașul și să bucure ochii trecătorilor. Procesul de realizarea unei asemenea lucrări durează aproximativ o săptămână, lunar în capitală pot apărea circa trei.

„Pentru început făceam instalații în spații publice cum ar fi parcul Ștefan cel Mare, scuarul Cehov, parcul Dendrarium, dar ele ajungeau sa dispară rapid. Acesta a fost momentul când am decis să facem lucrări pentru spații mai închise, precum școli, spitale pentru copii, grădinițe. Astfel, avem și publicul care cu siguranță se va bucura cel mai mult de ele - copiii.”

În prezent asemenea instalații au apărut în raza orașului Chișinău și anume în sectoarele: Centru, Botanica, Buiucani, dar și în satul Codru și urmează mai fie instalate și în sectorul Râșcani.

„Cu Fir în Delir ne-am propus să avem 36 de instalații, avem deja 23 care și-au găsit gazda. Ne-am gândit și la partea cumva utilitară tehnic a proiectului, spre exemplu una din instalaţii făcută pentru o școală era un coș de basket din mai multe frunze împletite amplasată pe un teren căruia îi lipsea coșul. În continuare preconizăm să facem și câteva lucrări tematice, se apropie Dragobetele și noi suntem deja pregătiți pentru asta”.

Foto: facebook.com

 

Adaugă comentariu

Închide