Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Care este rolul tatălui în formarea copilului

Care este rolul tatălui în formarea copilului

 

O familie sănătoasă, care permite o bună dezvoltarea a copilului, este aceea în care există mamă și tată. Copiii cresc mult mai sănătoși din punct de vedere moral, atunci când știe că părinții sunt într-o relație frumoasă.

Unele femei cred că pot fi pentru copiii lor atât mamă, cât și tată, însă nu este chiar așa. Nu în zădar natura a creat doi părinți pentru copil, și a oferit fiecăruia în parte roluri și activități diferite.

 

Care este rolul tatălui în viața unei fetițe?

- Tatăl își ajută fiica în formarea identității de rol. Încă din primii ani, fetițele încep să-și formeze identitatea de rol, adică învață să devină femei. Primul lucru pe care îl fac este imitarea mamelor sau a femeilor din jurul lor, încercând să devină frumoase, atrăgătoare și delicate. Și așa cum tatăl este cel care apreciază mama ca femeie, fetițele doresc să fie și ele admirate de tată pentru feminitatea lor.

- Tatăl este primul bărbat care apare în viața fetiței, și de aceea el va rămâne reper pentru fiica sa. La aceasta se mai adaugă și părerea mamei despre tată. Dacă mama prezintă tatăl ca pe un om bun și cinstit, atunci fetița își va aprecia tatăl și își va forma o imagine bună despre bărbați. Iar dacă mama face viceversa, atunci fata își va forma o imagine negativă despre tată și despre bărbați în general.

- Bărbații sunt cei care le protejează pe femei. Siguranța de sine a fetelor se formează, în primul rând, din faptul de a se simți protejate de pericolele lumii exterioare.

- În mare parte, bărbații sunt cei care câștigă mai mulți bani decât femeile. Însă în familiile unde tatăl lipsește, mamele sunt nevoie să muncească de două ori mai mult pentru a asigura bunăstarea familiei, iar acest lucru înseamnă că fetițele primesc mai puțină atenție și sfaturi din partea mamei. De aceea este esențial ca în familie să existe două surse de venit.

 

Care este rolul tatălui în viața unui băiat?

- Tatăl ajută copilul în a avea încredere în sine, iar în cazul băiețeilor îi ajută să devină bărbați adevărați.

- Tatăl trebuie să fie un model demn de urmat pentru fiul său.

- Ar fi bine ca tatăl să comunice cât mai mult cu copilul său și să încerce să-l apropie de el, astfel încât să devină cel mai bun prieten al său. Prezența cât mai frecventă în preajma copilului îl poate ajuta pe aceasta să devină mai responsabil și mai sigur pe sine.

- Mediul familial este foarte important pentru dezvoltarea copilului. Modul cum tatăl se comportă cu soția lui, cu dragoste, respect, și invers, va crea pentru copil o atmosferă armonioasă și plină de liniște. Iar atunci când copilul va crește mare, va avea ca model relația părinților săi.

- Tatăl este cel care trebuie să îl învețe pe copil că pe lângă drepturi, acesta mai are responsabilități și obligații, și că în unele situații trebuie să știe să se apere.

- Tatăl este cel care pune bazele unei educații morale, atunci când începe să-și învețe copilul despre ceea ce e bine să facă și ce nu.

 

Roluri comune (atât pentru tații de fete, cât și pentru tații de băieți):

- Tatăl are un rol foarte important în dezvoltarea psihologică și afectivă a copilului, ajutându-l astfel să-și formeze propria personalitate.

- Lipsa tatălui poate avea urmări grave în formarea copilului, deoarece celui mic îi scade stima de sine, este afectat psihologic, nu are încredere în forțele proprii, ceea ce poate duce foarte ușor la apariția gândurilor de sinucidere;

- Tatăl este văzut de copii ca o a doua mamă, dar pe care o vede mai rar. De aceea, tații trebuie să ofere copilul său multă dragoste, afecțiune, grijă și atenție.

- Să te apropii de copil încă de când este mic este o foarte bună metodă de a pune bazele relației tată-copil.

Foto: huffingtonpost.com; Informații: psihologpentrucopii.ro; bebee.ro

Share:

Articole recomandate