Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Ce e mai dificil: să stai acasă cu copilul sau să mergi la serviciu?

Ce e mai dificil: să stai acasă cu copilul sau să mergi la serviciu?

Unii bărbați sunt de părere că femeile care se află în concediu de îngrijire a copilului, nu fac mare lucru, pur și simplu stau și se relaxează, în timp ce copiii cresc. De fapt, mamele care stau acasă și au grijă de cei mici, la sfârșitul zilei sunt mult mai obosite decât după o zi de lucru. Activitățile zilnice pe care trebuie să le facă o mamă sunt aproape interminabile, iar la sfârșitul zilei femeia este stoarsă de energie și de puteri.

Psihologul rus, Pavel Zigmantovich, a făcut o analiză a stării unei femei care se află în concediu de creștere a copilului, și a ajuns la concluzia că munca unei mame care stă acasă și are grijă de copil este foarte și foarte grea, în comparație cu o zi petrecută la serviciu.     

1. Acasă nu vezi niciun rezultat al muncii tale

Atunci când ești la serviciu, poți vedea imediat un rezultat al muncii tale: închei un contract, publici un articol, parcurgi un traseu, convingi un client etc. Iar acasă – nimic, și plus la toate ești cu mult mai obosită față de starea în care revii de la serviciu. Faci ordine prin casă, iar copiii vin din urmă și fac din nou dezordine, speli vasele și peste o oră din nou chiuveta e plină, și multe alte exemple. Mai mult decât atât, sunt foarte multe cazuri când femeia nu-și poate duce la bun sfârșit o activitate din cauză că plânge copilul sau trebuie să facă altceva urgent, iar acest lucru naște frustrări, femeia devine neîncrezută în sine, și nu este exclusă apariția unei depresii. Plus la toate, nu numai că nu vezi un rezultat al muncii tale, dar și nu primești o recompensă pentru ceea ce faci. Acest lucru scade foarte mult motivația de a face unele activități.

2. La serviciu ai parte de aprecieri, nu și acasă

Orice persoană are nevoie de recunoștință și de aprecieri din parte celor din jur. Astfel, devii mai motivat de a face lucruri frumoase în continuare. În cazul mamelor care stau acasă cu copiii acest lucru se întâmplă foarte rar, fie că soțul uită să-i mulțumească soției pentru grija și atenția oferită familie, fie că odraslele sunt prea mici și nu știu să-și manifeste recunoștința față de mamă. Dar totuși, femeia trebuie să primească cele mai multe aprecieri din parte soțului, care trebuie să conștientizeze că munca unei femei casnică necesită recunoștință maximă.

3. Programul de lucru al mamei este de peste 12 ore pe zi

O femeie care stă acasă și are grijă de copil, are de făcut foarte multe activități, uneori nici nu reușește să le facă pe toate: spălatul, călcatul, pregătirea meselor, curățenia, ieșirea la plimbare cu copiii etc. Toate acestea sunt activitățile pe care o femeie ar trebui să le reușească timp de o zi. Pe lângă acestea, mama se mai trezește în timpul nopții pentru a hrăni bebelușul. Așa ajunge ca ziua de muncă a unei mame să fie mult mai încărcată și obositoare decât o zi obișnuită de lucru.

4. Lipsa de comunicare și de susținere

O femeie aflată în concediul de îngrijire a copilului comunică foarte puțin. Chiar dacă înainte de a naște femeia avea foarte mulți prieteni cu care comunica, după ce apare bebelușul totul se schimbă. Apar alte preocupări, griji, interese sau pur și simplu nu mai reușești să faci ceea ce făceai înainte de a deveni mamă. Deseori, atunci când ajung soții de la serviciu, mamele sunt deja epuizate și nu mai au chef de discuții sau mai există și cazuri când bărbații se plâng că sunt obosiți. Însă lipsa de comunicare și de susținere reciprocă poate duce la destrămarea unei relații.

Psihologul rus vine cu niște recomandări pentru tătici:

- Asemenea cum bărbații vor să se relaxeze după o zi lungă de muncă, de același lucru au nevoie și femeile. Ar fi corect ca grijile și responsabilitățile să fie împărțite în mod egal, ambii sunteți părinți și aveți aceleași drepturi. De aceea, tăticii sunt sfătuiți să ușureze cât mai mult posibil viața soției lor.

- Tăticii trebuie să conștientizeze faptul că această perioadă este o încercare grea pentru toți, iar ei trebuie să aibă o atitudine adecvată față de toate greutățile și complicațiile acestei perioade.

- Tăticii trebuie să ofere cât mai multe laude, aprecieri și susținere femeii, în special în această perioadă.

- Tăticii trebuie să ofere mămicilor regulat câte o zi liberă pe săptămână/lună, pentru ca aceasta să poată merge la coafor, să se vadă cu prietenele sau pur și simplu să meargă la cumpărături.

Foto: medaboutme.ru; Informații: centruldeparenting.ro

Share:

Articole recomandate