Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Sfaturi de la Doina Danielean despre cum să păstrezi o relație frumoasă cu fostul soț

Sfaturi de la Doina Danielean despre cum să păstrezi o relație frumoasă cu fostul soț

Divorțul și separarea începe de obicei cu certuri, scandal și ură. Există însă cupluri care au demonstrat că ura poate fi înlocuită cu o frumoasă prietenie, de dragul copiilor. Prezentatoarea Doina Danielean, care de mai bine de cinci ani locuiește separat de soțul său, a povestit pentru Odoraș cum dintr-o relație eșuată cu soțul său a reușit să o transforme într-o frumoasă relație de prietenie. 

Ce alegeți între a rămâne într-o relație infectă sau a pleca cât e lucru de cinste? Eu am ales a doua.  Înclin să cred că  am fost dintotdeauna părinți buni, dar la un moment dat am încetat să mai funcționăm ca un cuplu. Așa că am decis să rup veriga slabă. Privind în urmă, azi cred că a fost cea mai bună decizie. 

Nu am implicat copilul în problemele noastre de maturi. Atunci când relația dintre soț și soție se termină, rămâne cea dintre mamă și tată. Cel mai important pentru copil este să știe, spunându-i-se cât se poate de clar, că el nu are nimic de-a face cu divorțul/separarea și că această despărțire nu schimbă cumva sentimentele părinților față de el. Eu cred că nouă ne-a reușit. Fiul nostru încă nu a conștientizat pe deplin faptul că părinții lui nu mai formează un cuplu, or, relația dintre mamă și tată se măsoară cu altă măsură decât  cea dintre soț și soție. Aceste două tipuri de relație există vrem noi sau nu vrem, indiferent că e o familie fericită și împlinită sau că e o familie în divorț. 

Am așteptat până conștientizarea să vină din partea ambilor. În prima perioadă după separare nu a simțit nici unul dintre noi necesitatea de a comunica sau de a ne întâlni. La drept vorbind, nici nu am simțit că ne-am distanțat atât de mult. În societatea noastră e primit ca soțul și soția să se dușmănească, să se certe și să se transforme din doi oameni care s-au iubit și s-au respectat din tot sufletul, în două persoane care se urăsc. În cazul nostru, am trăit o perioadă când tatăl fiului meu a fost absent din viața lui. Eu am fost prima cea care a simțit necesitatea de a relua legătura, nu înainte ca să trec prin niște etape mai dificile, iar ulterior și soțul. Abia după ce am simțit pe propria piele ce înseamnă iadul supărărilor, al dezamăgirilor și neînțelegerilor am conștientizat că nimic din toate acestea nu ne face fericiți. 

După ce rănile s-au închis a venit și ziua când ne-am putut vedea fără sentimente contradictorii. Acest lucru în cazul nostru s-a întâmplat acum câteva luni, după o pauză de aproape trei ani, când am decis să îngropăm securea războiului. Recunosc, a fost o etapă dureroasă și abia acum am găsit putere să discutăm. Mai mult chiar, am devenit cei mai buni prieteni, și ne spunem unele secrete. 

Relația de compromis este cel mai bun cadou făcut copiilor. Indiferent de motivul separării dintre adulți, ei trebuie să discute problemele pe care le întâmpină copilul lor, precum și anumite chestii legate de educație, grădiniță, școală etc. Comunicarea este cheia unui parteneriat sănătos pentru creșterea unui copil în asemenea situație. Copilul nostru știe că unele zile ale săptămânii le petrece cu mama, altele - cu tatăl, iar de curând, cu ambii. 

În loc de P.S. Rolul de mamă și tată ne face oameni și doar astfel ne putem realiza misiunea noastră pe pământ. A ne crește frumos copiii este defapt cea mai nobilă emoție și cea mai nobilă dintre definiții oferite nouă, oamenilor. În copilașii noștri stă fericirea noastră supremă, iar in procesul de creștere a unor copii fericiți și părinți împliniți contează parteneriatul care se creează și se menține chiar dacă în calitate de soți avem căi diferite.

Sursa foto: arhiva personală

Share:

Articole recomandate