Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Țara în care cresc cei mai fericiți copii

Țara în care cresc cei mai fericiți copii

Cei mai fericiți copii sunt ai danezilor. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică i-a declarat pe locuitorii din Danemarca cei mai fericiți cetățeni ai planetei, de aproape 30 de ani încoace. Iar în articolul nostru vă propunem să vedeți câteva dintre reperele educaționale pe care danezii le pun cu succes în practică.

1. Jocul nu e distracție. Prin intermediul jocului, copilul se dezvoltă armonios, scapă de inhibiții și își îmbunătățește abilitățile de socializare.

Jocul dezvoltă imaginația și îndeamnă la inițiativă – copiii vor învăța să devină independenți, dar și să respecte regulile, atunci când este cazul. De aceea, în Danemarca, programa școlară este bazată pe joc. Iar părinții își fac timp și se joacă împreună cu micuțul, departe de gadgeturi, afară, în aer liber.

2. Copiii danezilor cresc cu poveștile lui Hans Christian Andersen. Și „Mica sirenă”, și „Fetița cu chibrituri” sunt povești triste, însă părinții vorbesc deschis cu copiii lor despre subiecte incomode.

Astfel, cei mici învață cum să înțeleagă și să-și exprime sentimente ca empatia, furia, aprecierea. Sinceritatea este la mare preț în Danemarca. Chiar dacă aceste povești par prea dure sau nepotrivite pentru vârsta fragedă a copiilor, ele prezintă mult mai autentic lumea în care trăim, decât o fac cele cu zâne și prinți unde totul se termină, fără excepție, în notă pozitivă. Viața nu e întotdeauna roz, iar o abordare timpuriu-realistă îi pregătește pe cei mici să înfrunte mai ușor problemele viitoare.

3. Oricât de drag ți-ar fi de el, nu-i spune că e cel mai bun în toate, dacă nu e adevărat. Copilul trebuie să-și cunoască punctele forte, dar și pe cele slabe – așa, va ști unde excelează și unde trebuie să depună efort pentru a reuși.

Danezii își laudă copiii doar atunci când merită și nu le oferă încurajări false, nerealiste. E felul lor de a-și ajuta copiii să decidă mai ușor ce vor face atunci când vor deveni adulți.

4. Ai două opțiuni în viață: să te plângi constant sau să te concentrezi pe partea bună a lucrurilor. Danezii optează pentru a doua – pentru ei nu e o tragedie când lucrurile nu ies cum și-ar fi închipuit.

Asta nu înseamnă că mistifică adevărul, ci că reușesc constant să se readapteze în funcție de neprevăzut. Învață-ți și tu copilul să descopere avantajele din fiecare situație, pentru a le folosi în favoarea lui. Educă-i să fie flexibili: enunțurile prea riguroase vor transforma copiii în adulți obtuzi, blocați în propriile convingeri depășite. Viața este un flux continuu: ori ne adaptăm, ori suferim.

5. Cantitate versus calitate. Niciun părinte modern nu mai poate să petreacă atât de mult timp cu copiii săi pe cât și-ar dori. Dar nici nu e nevoie. Copiii se descurcă de minune și în lipsa părinților – e suficient să-ți amintești de propria ta copilărie cu cheia de gât. Ce contează cu adevărat sunt amintirile consistente, pozitive, prezența activă a părintelui în preajma copilului. 

 

Informații: totuldespremame.ro

Foto simbol: soccermommanual.com

Share:

Articole recomandate