Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

10 sfaturi practice pentru părinţii care pornesc în excursii împreună cu micii lor exploratori

10 sfaturi practice pentru părinţii care pornesc în excursii împreună cu micii lor exploratori

Vine vara şi vă propunem să vă planificați să ieşiţi mai des cu copiii în sânul naturii salvându-vă de zăpuşeala oraşului, mai ales că avem o ţară bogată în frumuseţi naturale şi obiective turistice nemaipomenite. Bloggeriţele şi mamele Natalia Madan şi Svetlana Matvievici, iniţiatoarele proiectului “Micii exploratorii”, deja au organizat câteva călătorii prin ţară pentru o gaşcă mare de copii şi părinţi – toţi dornici de aventură şi distracţie. Acestea vin cu 10 sfaturi acumulate pe parcursul excursiilor pentru părinţii care îşi propun să călătorească şi prin aceasta să le dezvolte copiilor lor spiritul de aventură şi dragostea faţă de ţară.

1. Luați cu voi diverse gustări sănătoase și fructe în excursie, pentru că anume în sânul naturii mâncarea este mult mai delicioasă. Pentru asta, puteți lua și un așternut pentru a face 1-2 stopuri pentru picnicuri scurte pe iarbă. Nu uitați de un pachet mare de șervețele umede și de un igienizator.

2. Lăsați tableta acasă! Copiii nu au nevoie de device-uri electronice – ei nu trebuie să fie distrași de la explorarea naturii.

3. Lăsați copilul să-și satisfacă curiozitatea firească: oferiți-i timp pentru a atinge copacii, a strânge pietricele, frunze sau flori, să studieze o gâză, să se așeze pe genunchi și să exploreze solul. Copiii sunt exploratori înnăscuți, așa că oferiți-le libertatea să descopere natura pe deplin.

4. Îmbrăcați copilul cât mai lejer și comod. Și alegeți hainele care n-o să vă fie milă că se vor murdări de noroi. Totodată, alegeți ghete de sport cât mai comode.

5. Creați o atmosferă distractivă pe parcursul excursiei – planificați-vă mai multe opriri pentru a vă juca în cărți, freesbie, badminton sau cu mingea, fie cântați împreună cântecele în timpul mersului. Astfel, copiii vor fi motivați să continue excursia.

6. Nu lăsați gunoiul în urma voastră! Începeți să-i învățați pe copii de mici să aibă grijă de natură și s-o protejeze. Neapărat luați cu voi o pungă de plastic pentru a colecta gunoiul!

7. Începeți o tradiție de familie ca să vă aventurați pe diverse trasee prin Moldova, în sezonul cald. Acestea sunt momente de familie unice care vor rămâne în amintirea copiilor și peste ani.

8. Luați o lupă pentru a analiza diverse obiecte naturale sau gâze și o pungă cu fermoar pentru a colecta frunze, sol, gâze, semințe, pietricele; sau chiar o carte, unde veți pune flori și frunze.

9. Dacă aveți doar un copil, luați un prieten de aceeași vârstă. Este mult mai distractiv să explorezi cu alți copii.

10. Oferiți-i copilului ocazia de a fotografia singuri lucrurile pe care ei le descoperă.


Foto: facebook, arhiva personală

 

 

Share:

Articole recomandate