Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Da’ eu mă duc, duc, duc… Vacanţă în perioada sarcinii!

Da’ eu mă duc, duc, duc… Vacanţă în perioada sarcinii!

Pentru femeile moderne graviditatea nu este un motiv de contramandare a călătoriilor, mai ales a celor planificate cu mult timp înainte. Totuşi, pentru a minimaliza riscurile, trebuie să discutăm cu medicul personal înainte de plecare.

 

CÂND MERGEM

Chiar dacă sarcina decurge fără complicaţii, în primul trimestru ar fi bine să nu planificăm călătorii mari. În perioada dată se formează toate organele copilaşului şi orice acţiuni, cum ar fi radiaţia solară, zborul cu avionul, pot deveni factori ce contribuie la întreruperea sarcinii. Acest tabu nu se răsfrânge asupra trimestrului doi, când copilul este format şi adună în greutate. Atunci deja poţi merge în concediu. Dar fă o consultaţie la medicul ginecolog. El îţi va da sfaturi de drum, îţi va spune ce să faci în cazurile de urgenţă, ce medicamente să iei cu tine etc. Imaginează-ţi doar o situaţie, când va trebui să-i explicaţi farmacistului grec că ai nevoie de anumite supozitoare, care în Moldova se numesc XYZ, iar în Grecia – cine ştie cum… În al treilea trimestru îţi va fi mai dificil să te deplasezi, iar pentru a evita o naştere prematură, evită o călătorie de durată în această perioadă, în special cu avionul. Însă nu este interzis, atâta timp cât te simţi bine, iar sarcina decirge fără complicaţii. Indiferent de ce decizi, consultă-te cu medicul tău!

 

UNDE MERGEM

Pentru ca organismul să nu acumuleze stres, ar fi bine să călătoreşti în zone climaterice similare cu cea de la noi, poate cu o diferenţă de plus sau minus 5-7 grade, iar diferenţa de fus orar să nu depăşească 2 ore. Cu cât schimbările sunt mai mari, cu atât corpul se deprinde mai greu şi acumulează mai mult stres.

Dacă itinerarul tău nu se încadrează în aceste condiţii, analizează, cel puţin, hotelul ales din punct de vedere al securităţii. De exemplu, ţările exotice ascund deodată câteva pericole, cum ar fi holera, întâlnită nu doar în Brazilia, dar şi în Turcia şi chiar în India, unde există şi riscul îmbolnăvirii de ciumă. Igiena simplă, cum ar fi spălatul mâinilor nu-ţi dă siguranţă, pentru că bolile se răspândesc prin muşcăturile insectelor. Iar vaccinurile sunt interzise femeilor gravide. Dacă nu ai făcut vaccinuri înainte de sarcină, mai bine ocoleşte aceste ţări.

Alt risc pentru gravide ar fi produsele alimentare şi condimentele noi, care pot provoca indigestie sau disbacterioză, meteorism sau balonare. Aceste probleme sporesc tonusul uterului, deci atenţie maximă! Comandă  meniuri din bucătăria europeană, fără ingrediente exotice, nu mâncăruri semicrude, nici sărate.

Pentru că la călduri mari produsele alimentare se alterează repede, iar microorganismele se răspândesc uşor, există riscul infecţiilor intestinale. Dacă condiţiile sanitare nu sunt ideale, trebuie să fii atentă chiar şi când speli fructele sau legumele cu apă de la robinet.

 

CU CE NE DEPLASĂM

Avionul: Fiecare companie are regulile sale, dar, de obicei, sunt admise gravidele până la 28 săptămâni. La termene mai mari, decolarea sau aterizarea pot cauza naşteri premature. Scăderile de tensiune acţionează asupra sistemului vegetativ şi astfel creşte riscul desprinderii placentei. Prin urmare, dacă ai anumite probleme legate de sarcină, ar fi bine să alegi alt tip de transport. Avionul este periculos şi pentru alt motive – climatizarea  aerului din salon se face într-un spaţiu închis. Dacă cineva dintre pasageri are o infecţie virală, virusul se răspândeşte uşor în întregul salon.

Înainte de urcarea în salonul avionului, e posibil să vi se ceară o adeverinţă de la medic care atestă termenul sarcinii. Acest document te poate scuti şi în aeroport de trecerea prin zona de radiaţie. Nu uita: în avion va trebui să faci mici plimbări, dar dese prin salon, să nu stai mult timp aşezată. Ar fi bine să porţi încălţăminte comodă şi colanţi medicinali contra varicelor.

Trenul: spre deosebire de celelalte tipuri de transport, aici te poate deranja doar drumul lung şi zgomotul. Ca să nu te stresezi, ar fi bine să stai mai mult culcată, să dormi un pic, după care să faci plimbări mici prin vagon.

Automobilul: medicii nu recomandă să te aşezi la volan şi să conduci mai mult de 2 ore. Dacă nu există alte soluţii, la fiecare 2 ore fă pauze şi plimbări. În timpul şofatului, pot apărea diferite situaţii de stres şi, din această cauză, ar fi bine să cedezi volanul.

În cazul stărilor de vomă din cauza transportului, poţi folosi doar bomboanele mentolate, în niciun caz pastile!

Share:

Articole recomandate