12 lecții învățate de mămica Olesea Sveclă în primul an cu micuța Cassandra

12 lecții învățate de mămica Olesea Sveclă în primul an cu micuța Cassandra

De un an și câteva zile, actrița Olesea Sveclă se mândrește cu un nou statut, cel de mamă. Fetița se bucură de un amalgam de calități moștenite de la ambii părinți. Și dacă frumoasa mămică e modestă și afirmă că nu prea ar fi în stare să ofere sfaturi de parenting, din moment ce sunt femei cu mai mulți copii ce reușesc să facă față provocărilor, se pare că micuța Cassandra e mai îndrăzneață și a reușit  să îi ofere 12 lecții foarte importante în aceste luni, or, a fi mamă nu e deloc ușor, dar se învață.

„Eu cred că fiecare mamă merită să fie apreciată, cel puțin pentru faptul că zi de zi noi suntem lângă puii noștri și suntem responsabile de tot ce se întâmplă cu ei. A trecut un an sau mai bine zis: a zburat ca o zi. Am învățat și în continuare voi învăța să fiu mamă”, ne spune Olesea Sveclă.

Lecția 1: Nu te panica dacă nu știi ceva. Sunt medici, prietene și mama, care oricând te pot ajuta.

Lecția 2La a doua lună te adaptezi cu noul statut, cel de mamă. Volens-nolens asta se întâmplă și așa începi să descoperi o nouă lume. În cazul meu, o lume lângă Cassandra.

Lecția 3: Nu fi supărată, nervoasă sau agitată. Copiii simt totul. Zâmbește, vorbește și cel mai important, iubește. Acesta e secretul unui copil sănătos și fericit.

Lecția 4: Un copil nu înseamnă de departe să te închizi în casă și să zici stop activităților preferate. Ba din contra, ne-am plimbat și ne plimbăm mult și peste tot. Și mă bucur că această lecție pare să fi fost învățată de tot mai multe femei, din moment ce văd tot mai multe mămici cu copii la petreceri, cumpărături chiar și la lucru. Admir și susțin astfel de mame.

Lecția 5Fă cum simți, dar nu cum vor alții. Alăptează oriunde!  În una din zile, în timp ce ne plimbăm prin parc, Cassandra voia să pape lăptic, iar mie mi-a fost jenă să o hrănesc și am hotărât repede să mă întorc acasă. Acum sigur nu fac așa! Alăptez oriunde, chiar și am o colecție de poze tare haioase cu alăptatul în public.

Lecția 6: E greu să te mobilizezi ca să găsești timp și pentru tine, dar nu și imposibil! De când a apărut Cassandra am învățat ce înseamnă un duș rapid. În 5 minute reușesc tot, bine că nici nu mă refer la bucle ori machiaj cu tonele. Decent, proaspăt, ușor - trebuie să arăți mereu bine!

Lecția 7Călătorește! Copilul vrea să descopere lumea cât mai repede! Noi, oamenii, ne temem de schimbări în viață, de aceea poți auzi destul de des și fraza: „Înainte era mai bine”.  Mulțumită copiilor din viața noastră schimbările chiar sunt binevenite, iar călătoriile tot se cataloghează drept un fel de schimbare. Noi nu am călătorit mult, dar mi s-a întâmplat să merg cu ea în afara țării. Ne-am bucurat toți trei de călătorie și am înțeles că Cassandra așteaptă să descopere lumea cât mai repede, iar călătoriile sunt o mare soluție.

Lecția 8: Imortalizează momentele în fotografii!  În luna august, a 8-a din viața Cassandrei, a decedat bunica mea, Valentina. A reușit să-și vadă strănepoata, dar din păcate nu le-am făcut nici o fotografie. Când va crește mare n-o să-i pot arăta această imagine. Așadar, acum, în secolul în care avem telefonul mereu la îndemâna, cred că trebuie imortalizate momentele cu oamenii dragi din viața noastră, or, până la urmă noi trăim din amintiri.

Lecția 9: Copilul poate fi student ascultător în rând cu tine! Toamna ne-a adus multe provocări nouă, în special mie, care am intrat din nou la studii. Chiar dacă uneori nu am avut cu cine s-o las pe Cassandra, nu am văzut vreo problemă aici. Micuța a mers cu mine la ore. Și da, este o studentă foarte ascultătoare.

Lecția 10Nu ceda! Fiecare cădere e pentru a te ridica. Acum suntem în perioada când învățăm să mergem și o observ cum de fiecare dată când cade jos, nu plânge, dar se ridică și merge mai departe. Așa Cassandra mă învață în fiecare zi să nu cedez! De ce nu am fi și noi la fel de puternici ca și copiii?!

Lecția 11: Lucrurile noi pot fi învățate și fără surse media! Învăț să nu privesc TV-ul, înțeleg că este nociv și nu aduce multe foloase. Prefer să comunicăm și să învățăm lucruri noi fără surse media. Vreau să o feresc atât cât pot dedependența și impactul negativ al noilor tehnologii. Nu ne reușește de fiecare dată, dar ne străduim.

Lecția 12: Nu-i nimic mai important ca familia! Ultima lecție din aceste 12 luni de zile e și cea mai importantă - dragostea. Acest pui de om, care a apărut în viața noastră, ne aduce fericire infinită. Și eu simt că ea ne iubește și o face nu pentru iPhone, mașini scumpe, aur, avere ori alte chestii, ce pentru unii par importante, dar pentru copii rămân a fi niște nimicuri. Datorită Cassandrei învăț să prețuiesc fiecare clipă petrecută împreună. Și înțeleg că nu-i nimic mai important decât familia, care te iubește doar pentru că ești!

Foto: arhiva personală

Adaugă comentariu

Închide