Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

De mână cu speranța - Memorii, Stela Cemortan

De mână cu speranța - Memorii, Stela Cemortan

“De mână cu speranța” este titlul cărții care a fost lansată la 12 noiembrie în memoria Stelei Cemortan în incinta Centrului Academic Internațional Eminescu.

“De mână cu speranța… sunt cuvintele pe care Stela Cemortan (bunica mea) nu le-a spus tare, dar le-a trăit, a crezut în ele, a mers cu SPERANȚA DE MÂNĂ… Acum când Dna Stela nu mai este lângă noi rămâne resimțită doar… speranța care a lăsat-o, într-un viitor mai bun, în educația calitativă și în fericirea copiilor, tuturor copiilor din Republica Moldova.

Cu mult drag îmi amintesc de această persoană, om cu inima mare, cu un suflet deschis pentru toți, Dna Cemortan dăruia fiecărui câte o parte din el. Stela Cemortan (bunica mea) a fost și va rămâne o comoară nesecată pe care noi tot continuăm până astăzi să o descoperim, nemijlocit și prin intermediul acestei cărți. Des, în sânul familiei ne aducem aminte de ingeniozitatea ei, de harul cu care făcea totul de ce se apuca. Noi nepoatele, dar și strănepoatele ne amintim de poveștile nesfârşite pe care ni le spunea. Viziunile ei erau unice, povețele ei erau foarte actuale pentru orice vârstă, persoană și perioadă. Veneam la ea pentru un sfat, îl primeam imediat cu un calm aristocratic iar acum primim tăcerea în semn de acceptare pentru tot ce facem”, mărturisește nepoata Diana Raicu.

Stela Cemortan, doctor habilitat în pedagogie, profesor universitar, s-a născut pe data de 13 noiembrie 1941, în satul Niorcani, Soroca, într-o familie de intelectuali. Este autor, coautor şi coordonator al multor documente conceptuale şi normative ale educaţiei preşcolare şi învăţământului general.

Ilustrul pedagog şi-a dedicat viaţa copilului, indiferent de regulile şi legile timpului pe care le-a parcurs, în virtutea tuturor vitregiilor pe care le-a înfruntat. Prin activitatea sa profesională, dar şi prin exemplul personal, a contribuit direct la educarea a multor generaţii de copii, dar a venit şi în sprijinul pedagogilor şi părinţilor pentru a-i ajuta să le ofere acestora o educaţie aleasă şi să le cultive dragostea pentru lectură şi carte.

„Harul pedagogic, devotamentul şi cumsecădenia sunt trăsăturile distinctive ale destinsei doamne Stela Cemortan, doctor habilitat în pedagogie. Monografia de faţă ţine să prezinte treptele unui destin de pedagog care a reuşit să formeze şi implementeze noi programe de studiu pentru şcoli şi grădiniţe, crescând şi educând mai multe generaţii de copii din republică. ... Stela Cemortan a fost acel pedagog care în numele profesiei a sacrificat timpul dedicat propriei familii. Cu toate acestea a reuşit să păstreze o familie frumoasă în care dragostea, respectul şi înţelegerea sunt primordiale. Soţul, cele două fiice, două nepoate şi două strănepoate sunt o altă fericire şi împlinire a ilustrului pedagog. Datorită educaţiei pe care au primit-o de la mama, bunica şi străbunica, în interiorul familiei cartea are şi astăzi locul binemeritat” , spune Natalia Procop, dr. în studiul artelor şi culturologie, Institutul Patrimoniului Cultural, Academia de Ştiinţe a Moldovei.

Pentru activitate prodigioasă pe tărâmul pedagogiei s-a învrednicit de distincţii şi medalii precum: Eminent al Învăţământului Public din Republica Moldova (1974), Eminent al Învăţământului Public din URSS (1977), Medalia „Meritul Civic” (1996) şi Ordinul „Gloria Muncii” (2002). Este primul doctor habilitat în pedagogie din Republica Moldova, şi-a susţinut teza la Universitatea “M. Lomonosov” din Moscova.

Share:

Articole recomandate