Beneficiile uimitoare ale urzicii

Beneficiile uimitoare ale urzicii

Urzica este o plantă atât de bogată în nutrienți și cu o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar e puțin valorificată. Și fiindcă suntem în plin sezon de recoltare a acesteia, când poate fi găsită ușor la piață sau la tarabele cu fructe, legume și verdețuri, vă recomandăm să profitați și să o consumați cât mai des posibil.

Potrivit studiilor, atât frunzele, cât seminţele, dar şi rădăcinile urzicii vindecă sute de boli datorită calităţilor uimitoare. Nu are contraindicaţii, se foloseşte atât ca aliment, cât şi ca medicament. Sucul de urzică se recomandă, în special, în afecţiunile hepato-biliare, a celor intestinale, dar şi anemiei.

Infuzia de urzică reduce urinările nocturne și volumul prostatei, deci este de mare folos bărbaților cu astfel de probleme.

Pentru alergii, frunzele şi tulpinile urzicii se folosesc sub formă de pulbere, iar pentru rinita alergică aceeaşi pulbere se administrează profilactic  - câte o linguriţă, de 6 ori pe zi.

Pentru că frunzele urzicii conţin fier, iar rădăcina ajută organismul să asimileze mai bine acest oligoelement, planta este recomandată în anemia feriprivă.

Urzica este recomandată totodată şi gravidelor, fiind eficientă în tratamentele pentru prevenţia cretinismului la copil și prevenția anemiei la mamă. Previne, de asemenea, unele probleme din timpul sarcinii, cum ar fi infecţiile urinare, retenţia de apă în ţesuturi, creşterea colesterolului, hipertensiunea arterială

Adjuvant în diabetul zaharat de tip II, sucul de frunze de urzică se foloseşte proaspăt. La fel și pentru hemoroizi se face o cură cu suc proaspăt - se bea câte o cană pe zi, minimum 21 de zile.

Are efecte antiinflamatoare, reduce şi elimină sângerările, tonifică peretele venos şi previne totodată agravarea hemoroizilor existenţi.

Singurele persoane care trebuie să aibă reţineri ar fi cele cu tromboze din cauza conţinutului de vitamina K, care determină o creştere a vitezei de coagulare.

 

Sursa: doctorulzilei.ro; yandex.uz

Adaugă comentariu

Închide