Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Beneficiile vitaminei K: sănătatea oaselor, inimii și a creierului

Beneficiile vitaminei K: sănătatea oaselor, inimii și a creierului

De regulă, deficiența de vitamina K poate afecta nou-născuții și cei cu o problemă de malabsorbție, datorată, de exemplu, sindromului intestinului scurt, fibrozei chistice, bolii celiace sau colitei ulcerative.

Vitamina K are 3 forme – K1, K2 și K3:

  • Asigură sănătatea oaselor. Se pare că există o relație între aportul scăzut de vitamina K și prezența osteoporozei. O mulțime de studii arată că vitamina K susține menținerea oaselor puternice, îmbunătățește densitatea osoasă și reduce riscul de fracturi.
  • Sănătatea cognitivă. Creșterea nivelului sanguin al vitaminei K a fost legată de îmbunătățirea memoriei episodice la adulții în vârstă.
  • Sănătatea inimii. Vitamina K poate ajuta la menținerea tensiunii arteriale mai mici prin prevenirea mineralizării, unde mineralele se acumulează în artere. Aceasta permite inimii să pompeze sânge liber prin corp.
  • Vitamina K2 reglează nivelul zahărului din sânge. A doua proteină dependentă de vitamina K, osteocalcin, poate ajuta organismul să utilizeze insulina. Proteinele activate pot crește sensibilitatea la insulină, problema principală în diabetul de tip II. Mai mult, suplimentele de vitamina K2 îmbunătăţesc sensibilitatea la insulină şi reduc riscul de diabet zaharat de tip 2.
  • Vitamina K2 poate preveni pietrele la rinichi. Persoanele cu insuficienta renala cronica și cei care primesc dializă sunt la risc de deficit de vitamina K. Studiile arată că unul dintre factorii de risc pentru pietrele la rinichi este excesul de vitamina D, dar adevărată problemă este că vitamina D creează o nevoie de vitamina K2.
  • Poate preveni cancerul de prostată. Sunt studii care susțin că vitamina K2 poate reduce riscul de cancer de prostată cu aproximativ 70%.

Alimente bogate în vitamina K sunt: produsele lactate, chefirul, varză, spanac, broccoli, ouă, carne de miel, carne de curcan, ficat de pui.

 

Sursa: doctorulzilei.ro; medalternativa.info

Share:

Articole recomandate