Cele mai importante vitamine și minerale pentru o viață sănătoasă

Cele mai importante vitamine și minerale pentru o viață sănătoasă

Specialiștii afirmă că un om care se alimentează echilibrat nu are nevoie de suplimente alimentare care să aducă un aport de vitamine și de minerale. Însă în timpurile noastre, când mereu practic suntem ocupați, tot mai puțini oameni au o alimentație sănătoasă, dar și există și diverse afecțiuni care împiedică asimilarea corectă a vitaminelor și mineralelor. Oricum, un deficit poate fi depistat la un control medical, așa că nu vă auto-diagnosticați, iar dacă acum, în prag de primăvară, simțiți slăbiciuni și alte simptome ce ar putea semnaliza un deficit de vitamine, e mai bine să încercați să acoperiți deficitul prin alimentație.

Vedeți mai jos lista celor mai importante vitamine și minerale, și unde pot fi găsite:

Vitamina A: Protejează împotriva orbirii, a anumitor cancere, acnee și osteoporoză.

Se găsește în: ficat, uleiuri de pește, ouă, lapte, în legume de culoare portocalie, cum ar fi morcovii sau cartofii dulci.

Vitamina B1 (Tiamina): Previne bolile de inimă, musculare și nervoase.

Se găsește în: carne de vită, ficat, nuci, ovăz, portocale, ouă, semințe, mazăre.

Vitamina B2 (riboflavină): previne cataracta, bolile de inimă și migrenele.

Se găsește în: carne roșie, migdale, lactate, ouă, pește, legume cu frunze verzi, cum ar fi kale sau spanac.

Vitamina B6: previne bolile cardiace, atacul vascular cerebral, boala Alzheimer.

Se găsește în: carne de porc și de pui, pește, pâine, ouă și legume.

Vitamina B12 previne anemia

Se găsește în: proteina animală, incluzând carnea de toate felurile, pește, ouă, lactate, dar și cereale îmbogățite cu vitamine și minerale.

Biotina protejează împotriva sclerozei multiple.

Se găsește în: gălbenușul de ou, migdale, conopidă, brânză, ciuperci, cartofi dulci și spanac.

Vitamina C: previne bolile de inimă, osteoporoza, anemia, scorbutul.

Se găsește în: toate fructele și legumele, cu precădere broccoli, varză de Bruxelles și conopidă.

Colina este o vitamina hidrosolubilă, care intervine în degradarea acizilor grași, anumitor acizi aminați și a glucozei. Previne: bolile de ficat, bolile creierului, ale mușchilor și ale sistemului nervos.

Se găsește în: ficat, somon, năut, ouă și carne de curcan.

Vitamina E: previne bolile de piele, ale inimii și ale ochilor.

Se găsește în: uleiuri vegetale, nuci, semințe și legume cu frunze verzi.

Acidul folic previne: spina bifida la nou-născuți, dacă gravida începe să ia suplimente de la începutul sarcinii, anemia și anumite tipuri de cancer.

Se găsește în: legume cu frunze verzi, citrice, fasole, cereale îmbogățite cu vitamine.

Niacina previne: bolile cardiace, leziunile cerebrale, artrita.

Se găsește în: ficat, pui, ton, curcan, somon, hamsii, carne de porc, carne de vită.

Vitamina B5 previne: ADHD, artrita, alergiile, căderea părului, astmul.

Se găsește în: ciuperci, avocado, ouă, carne de pui, carne de vită, porc și semințe de floarea-soarelui

Calciul protejează împotriva afectării osoase, anumitor forme de cancer și a diabetului.

Se găsește în: lactate, legume cu frunze verzi, boabe de soia, tofu, pește cu oase comestibile, cum ar fi sardinele și produsele îmbogățite cu vitamine, cum ar fi pâinea și băuturile din soia.

Clorura previne tensiunea arterială mărită, probleme ale sistemului nervos.

Se găsește în: sare, alge marine, secară, roșii, salată verde, țelină și măsline.

Cromul protejează împotriva diabetului și obezității.

Se găsește în: legume, cereale integrale, carne de vită, de pasăre și produse lactate.

Cobaltul protejează împotriva bolilor nervoase.

Se găsește în: pește, nuci, cereale și legume cu frunze verzi.

Cuprul protejează împotriva afectării celulelor nervoase.

Se găsește în: crustacee, cereale integrale, fasole, nuci, cartofi, rinichi și ficat.

Iodul protejează împotriva afectării osoase și disfuncției imune.

Se găsește în: alge, cod, lapte, creveți, ton, ouă și prune.

Fierul protejează împotriva nivelului scăzut de oxigen în organism.

Se găsește în: carne roșie, crustacee, spanac, ficat, linte, semințe de dovleac, quinoa și curcan.

Fosforul protejează împotriva artritei, osteoporozei și declinului cognitiv.

Se găsește în: lapte, carne, fasole, linte și nuci.

Potasiul previne accidentul vascular cerebral, osteoporoza și pietrele la rinichi.

Se găsește în: dovleac, cartofi dulci și halibut.

Sodiul previne bolile musculare și nervoase.

Se găsește în: sare și carne afumată.

Sulful previne infecțiile bacteriene și acneea.

Se găsește în: fructe de mare, ouă, ficat, rinichi, nuci și produse lactate.

Zincul previne sângerările, disfuncțiile imune și problemele tiroidiene.

Se găsește în: fructe de mare, carne, pasăre, ouă, fasole, linte, nuci și semințe.

Vitamina K previne bolilor cardiace, osteoporoza și declinul cognitiv.

Se găsește în: pătrunjel, spanac, struguri și ouă.

Seleniul previne bolile cardiace, Alzheimer, accidentul vascular cerebral și anumite forme de cancer.

Se găsește în: nuci, semințe de floarea soarelui, pui, ouă și sardine.

Vitamina D protejează împotriva rahitismului, anumitor tipuri de cancer, boli de inimă, diabet și declin cognitiv.

Se găsește în: lumina soarelui și peștele gras, cum ar fi somonul, sardinele și macroul.

Magneziul protejează împotriva cancerului, în special cel de plămâni; boli de inimă și accident vascular cerebral.

Se găsește în: fructe, legume, cereale integrale, nuci și semințe.

 

Sursa: doctoruzilei.ro; telegraf.com.ua

Adaugă comentariu

Închide