Femeile sunt mai expuse la anemia provocată de deficitul de fier

Femeile sunt mai expuse la anemia provocată de deficitul de fier

Lipsa fierului este un diagnostic acordat destul de des de laboratoarele de analize. În special femeile primesc acest diagnostic. Anemia feriprivă se caracterizează prin încărcarea redusă cu hemoglobină a hematiilor. Apare la persoanele care primesc prin alimentaţie cantităţi insuficiente de fier, la cele cu absorbţie defectuoasă de fier prin intestin, la cele la care consumul de fier este crescut (gravide, fete la pubertate etc.), precum şi în utilizarea defectuoasă a fierului (tumorile maligne şi infecţii). Deficitul de fier este cel mai răspândit deficit mineral din lume şi conduce la apariţia anemiei la bărbaţi, femei şi copii.

O mare parte a fierului din organism se găseşte în hemoglobină. Hemoglobina este componenta globulelor roşii care le permite acestora să transporte oxigenul către ţesuturile corpului. Fierul este o componentă importantă a hemoglobinei şi a mioglobinei din celulele musculare. De asemenea, este necesar pentru formarea multor enzime din organism. În corp, fierul este reciclat. Când globulele roşii mor, fierul din ele este recuperat şi ajunge din nou la măduva osoasă, unde este refolosit pentru producţia de noi globule roşii. O cantitate mică de fier se pierde zilnic din organism, în principal din celulele ce se descuamează la nivelul mucoasei intestinale. Această cantitate este de obicei înlocuită prin cele 1-2 miligrame de fier absorbite zilnic din alimentaţie.

Alimente bogate în fier

Alimentele conţin două tipuri de fier - sub formă de hem (în produsele alimentare de origine animală) şi în alte forme (în majoritatea alimentelor şi în suplimentele cu fier). Fierul care nu se găseşte sub formă de hem reprezintă peste 85% din fierul conţinut în dieta obţinută. Însă acesta se absoarbe în proporţie de sub 20%. Absorbţia este crescută atunci când fierul este consumat împreună cu proteine animale şi cu vitamina C. Fierul din carne se absoarbe mult mai bine. Aşadar, în cadrul acestui tip de anemii alimentaţia joacă un rol important, deoarece lipsa de fier se poate regla prin diete ce abundă în alimente ce conțin fier cum ar fi ouă, carnea roşie, tofu, spanacul, broccoli, mazăre, cereale integrale, ficat.

Anemia feriprivă: semne şi simptome

Persoanele care se confruntă cu lipsa de fier în organism pot avea următoarele semne şi simptome: senzaţia de epuizare fizică, dificultatea de a respira, pot apărea răni uşoare în colţurile gurii, unghiile pot deveni casate şi subţiri. Paloare, stare de slăbiciune, iritabilitate, somnolenţă, oboseală, lipsă de concentrare, dureri de cap, ţiuituri în urechi, pete în câmpul vizual, tulburări digestive, dispnee, ameţeală, ritm cardiac crescut, dorinţa de a mânca gheaţă, pământ, unghii deformate, crampe, dificultăţi la înghiţire.

Femeilor însărcinate li se recomandă în general şi suplimente alimentare care conţin fier. Copiilor prematuri sau cei născuţi sub greutatea ideală la naştere necesită fier suplimentar. Acesta se administrează sub formă de formule îmbogăţite sau copiilor alăptaţi la sân, sub formă de supliment în stare lichidă.

 

Sursa: csid.ro; babyblog.ru

Adaugă comentariu

Închide