Ideal e să tratăm varicele anume în sezonul rece. Cunoaște cea mai indicată metodă!

Ideal e să tratăm varicele anume în sezonul rece. Cunoaște cea mai indicată metodă!

Varicele sunt dilatații patologice și permanente ale venelor ce aparțin sistemului venos superficial. Ele nu vor trece niciodată de la sine. Toamna și iarna sunt cel mai bune perioade pentru tratament.

Pe măsură ce trece timpul, varicele cresc tot mai mult în dimensiuni, aducând după sine complicațiile de rigoare. Mulți le consideră doar o problemă estetică, dar nu e numai atât. Prin ele, sângele nu circulă normal, are tendința să se coaguleze și să formeze cheaguri, ceea ce înseamnă probleme de sănătate. La început, dau simptome ușoare, precum mâncărimi de gleznă, senzație de picior greu, umflat, senzație de arsură, crampe musculare, prurit, iritații cutanate.

Apoi pot apărea modificări de culoare a tegumentului, care arată că sângele stagnează în venă, băltește pe celule și le sufocă. Următorul stadiu este apariția ulcerului varicos de gambă. Există riscul să apară complicații mai grave, precum tromboză, dermatită de stază, hemoragie prin ruperea varicelor, embolism pulmonar.

Tratamentul este simplu și nedureros în stadii incipiente

Pentru a înțelege anatomia varicelor, trebuie să știți că, la nivelul picioarelor, există două sisteme venoase: unul profund, vital, prin care circulă 80% din sângele care se întoarce la inimă, și unul superficial, prin care circulă cel mult 20% din sânge. Acesta din urmă dezvoltă varice.

La tratamentul clasic chirurgical, ce presupune operație și internare în spital, se apelează doar în stadii avansate ale bolii varicoase. În stadii incipiente funcționează perfect scleroterapia, o procedură simplă, non-invazivă, care durează doar 20-30 de minute. Aceasta presupune injectarea direct în venă a unui agent sclerozant care irită endoteriul venos al vasului de sânge, ducând la distrugerea peretelui vascular. Este un procedeu vechi de cel puțin 60 de ani, dar care s-a îmbunătățit prin substanțele folosite. Substanța acționează lent asupra venei și o transformă încet-încet dintr-un tub într-un cordon. Adică o anulează pe loc, o sclerozează, iar sângele nu mai circulă prin ea sau circulă foarte puțin. În felul acesta, am scăpat de riscuri.

Avantajul e că pacientul pleacă acasă într-o jumătate de oră de la injectare, are libertatea să se miște, să facă orice. Va trebui doar să poarte un pansament compresiv timp de trei zile, destul de strâns, pentru ca vena să fie colabată, să nu circule sângele prin ea și să spele substanța. După aceea, timp de trei săptămâni, va purta un ciorap elastic numai în timpul zilei.

Singura cerință, după tratamentul varicelor, este purtarea acestor ciorapi compresivi. Fabricați din bumbac, nailon sau spandex, ei pot fi destul de incomozi primăvara și vara, deoarece sunt călduroși. Iarna, în schimb, prind chiar foarte bine pe sub pantaloni.

Un alt motiv pentru care tratamentul varicelor se recomandă în sezonul rece este că, după scleroterapie, trebuie evitată expunerea la soare timp de câteva săptămâni.

 

Sursa: doctorulzilei.ro; infpol.ru

Adaugă comentariu

Închide