Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Jumătate din numărul de femei depistate cu cancer de col uterin sfârșesc prin deces. Cancerul de col uterin poate fi prevenit!

Jumătate din numărul de femei depistate cu cancer de col uterin sfârșesc prin deces. Cancerul de col uterin poate fi prevenit!

În perioada 23-29 ianuarie în Republica Moldova se desfăşoară săptămâna de informare împotriva cancerului de col uterin. Anual în Europa sunt înregistrate circa 60.000 de femei care dezvoltă cancer de col uterin, jumătate dintre care sfârşesc prin deces. Alte 225.000 de femei trăiesc cu această maladie.

Potrivit datelor oferite de Institutul Oncologic din Republica Moldova, vârsta medie a femeilor afectate este peste 40 de ani. Cele mai frecvente cauze ale apariţiei cancerului de col uterin sunt infecţiile cu transmitere sexuală şi anume virusul papilomatozei umane (HPV). Din momentul infectării şi până la apariţia simptomelor clinice există o perioadă tranzitorie de 10-15 ani. La momentul actual sunt cunoscute aproape 120 de tipuri de HPV, 19 dintre care sunt cu un potenţial mare de risc pentru cancerul de col uterin. 

Astăzi acest virus poate fi prevenit prin programe de vaccinare. Ministerul Sănătăţii dispune în prezent de circa 20.000 de doze de vaccin HPV „Gardasil” pentru imunizarea a circa 6600 de fete cu vârsta de la 9 la 15 ani. Studiile au demonstrat că acest vaccin asigură protecţia în aproape 70% din cazurile de cancer de col uterin. Vaccinul se oferă gratuit la Centrele Medicilor de Familie.

Începând cu vârsta de 25 de ani, experții recomandă femeilor să efectueze în scop de profilaxie o dată la 3 ani testul Papanicolau, care presupune examinarea citologică prin intermediul colectării frotiului de pe colul uterin. Acest examen poate fi efectuat gratuit la Centrul Medicilor de Familie, în cabinetul de examinări ginecologice profilactice sau cabinetul medicului ginecolog. 

Sursa: Ministerul Sănătății; timpul.md

Share:

Articole recomandate