Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Vitamina D și imunitatea

Vitamina D și imunitatea

De la banale răceli și până la cancer, vitamina D pare să fie nutrientul care previne un număr foarte mare de boli, după cum arată zecile de studii din ultimii ani. Vitamina D are un rol de necontestat pentru sănătatea oaselor. Ea face posibilă absorbția calciului și crește densitatea minerală osoasă, prevenind astfel rahitismul și demineralizarea osoasă la copii și la adulți deopotrivă. În ultimii ani, oamenii de știință au studiat intens și alte beneficii pe care le-ar putea aduce sănătății, după ce au observat că ar avea un rol în buna funcționare a sistemului imunitar și în prevenirea unor boli.

Sunt multe studiile care au corelat deficitul de vitamina D cu maladii grave, cum ar fi cancerul de sân, de colon și de prostată, dar și cu bolile cardiovasculare sau chiar cu depresia și creșterea în greutate. Aceste cercetări au arătat că oamenii cu un nivel optim de vitamina D au un risc mai mic de îmbolnăvire, dar nu demonstrează că de vină pentru ele este chiar carența acestei vitamine sau că suplimentele alimentare ar scădea riscul.

Un studiu recent publicat în „British Medical Journal” susține că suplimentele alimentare cu vitamina D ar putea oferi protecție împotriva infecțiilor tractului respirator, de la bronșite și până la gripă ori pneumonie.

În general, această vitamină este privită ca un imunomodulator, adică ar putea atât să prevină unele boli autoimune, cât și să asigure o mai bună apărare antiinfecțioasă, dar nu poate ține locul antibioticelor sau vaccinurilor.

Această vitamină este diferită de toate celelalte prin modul în care este sintetizată în corp. Ea este, de fapt, un hormon steroid obținut din colesterol în principal în urma expunerii la razele ultraviolete – motiv pentru care mai este cunoscută și ca „vitamina soarelui”. Cei mai mulți dintre noi nu ne expunem la soare suficient pentru a ne asigura un nivel optim de vitamina D. Pentru a reuși acest lucru, ar trebui să facem plajă timp de 10-30 de minute de câteva ori pe săptămână, fără să aplicăm pe piele cremă de protecție solară. Pentru persoanele cu pielea sensibilă, aceasta ar însemna un risc mai mare de arsuri solare sau de cancer de piele.

Chiar și cu o expunere suficientă, în lunile de iarnă, trebuie să ne asigurăm un nivel optim de vitamina D din alimentație sau din suplimente alimentare. Problema este că și rolul dietei este limitat, fiindcă sunt puține alimentele care conțin o cantitate suficientă de vitamina D.

O sursă bogată o reprezintă peștele gras (somon, macrou, ton și sardine), dar cea mai bună sursă este uleiul din ficat de pește, cum este cel de cod. O lingură (15 ml) din acest ulei conține de peste trei ori doza zilnică de vitamina D recomandată unui adult.

Cantități mai mici de vitamina D sunt și în ficatul de vită, în brânză și în gălbenușul de ou.

Tabel alimente bogate în vitamina D:

- Ulei din ficat de cod – o lingură (15 ml) 1,360 UI/34 mcg 340%

- Somon gătit (85 gr) 447 UI//11 mcg 112%

- Ton, conservă în apă (85 gr) 154UI/4 mcg 39%

- Ficat de vită gătit (85 gr) 42 UI/1 mcg 11%

- 1 ou mare (gălbenuș) 41 UI/1 mcg 7%

- 1 sardină în conservă ulei 23 UI/0,6 mcg 6%

- Brânză (85 gr) 18 UI/0,4 gr 6%

 

Sursa: totuldespremame.ro; postila.ru

Share:

Articole recomandate