6 sfaturi practice cum vă puteți învăța copilul să-și facă ordine în jucării

6 sfaturi practice cum vă puteți învăța copilul să-și facă ordine în jucării

Mulți părinți se confruntă cu problema camerei dezordonate a copiilor. Însă acest lucru nu ar trebuie să vă demoralizeze, și asta deoarece, există foarte multe tactici și strategii prin intermediul cărora puteți să convingeți copilul să-și facă ordine în cameră și să-și aranjeze de fiecare dată jucăriile.

Iată câteva recomandări simple care s-ar putea să fie extrem de eficiente.

1. Cere-i copilului să-și strângă jucăriile după el, vorbește într-un mod ferm și cât mai insistent. Aceasta nu ar trebui să sune ca o amenințare. Ar fi bine să-ți întrebi copilul dacă are nevoie de ajutorul tău sau dacă se descurcă singur.

2. Curățenia este o sarcină destul de grea pentru un copil. Mai ales în cazul în care acesta are o mulțime de jucării împrăștiate: constructor, cuburi, bile, mașinuțe, casă pentru păpuși etc. Copilului i se pare că această însărcinare este imposibil de a fi realizată. De aceea, părinții mai întâi de toate ar trebui să facă tot posibilul pentru a ușura procesul de curățenie. Pentru început ați putea să reduceți numărul de jucării din camera copilului și să le eliminați pe cele cu care nu se mai joacă și să le depozitați undeva. Amenajați în odaie câte un loc destinat pentru fiecare tip de jucărie, ați putea lipi stickere informative pe pereți sau să folosiți coșuri speciale pentru jucării.

3. Pentru început puteți încerca să faceți ordine împreună, pentru a-i arăta copilului cum ar trebui să facă totul și unde să depoziteze lucrurile. Între timp, spune în glas fiecare acțiune făcută de tine, pentru ca cel mic să memorizeze mai ușor.

4. Transformați curățenia într-o adevărată joacă. De exemplu, ai putea să-i zici copilului că toate jucăriile trebuie să fie la locul lor, pentru că e timpul ca ele să doarmă.

5. Stabiliți o regulă, înainte ca cel mic să se apuce de o altă activitate, este absolut necesar ca toate jucăriile să fie aranjate la locul lor.

6. Aranjarea lucrurilor după sine ar trebuie să fie o regulă respectată de toți membrii familiei, nu doar de copil. Obiceiurile și comportamentele părinților sunt cel mai bun exemplu pentru copii. 

Foto: groovgames.com

Adaugă comentariu