Ai grijă la vopseaua pentru ouă. Vezi când te poți intoxica

Ai grijă la vopseaua pentru ouă. Vezi când te poți intoxica

Pentru că azi e Joia Patimilor, ortodocșii se pregătesc să vopsească ouă pentru Paște. Fiți atenți însă la vopseaua pentru ouă pe care o procurați din comerț!

Asociația Pro Consumatori din România, a analizat 17 tipuri de vopsea de ouă și au descoperit că unele conțineau substanțe foarte toxice pentru sănătate. În 8 cazuri, vopselurile au conținut Azorubina, E122, un colorant roșu toxic, folosit în industria textilă, ce poate produce astm sau hiperactivitate la copii. Poate produce reacții la persoanele care nu tolerează aspirina. Este un aditiv interzis în Japonia, Suedia, SUA, Austria și Norvegia.

În general, toate vopselurile pentru ouă pot fi toxice, pentru că sunt obținute industrial din coloranți artificiali, care până la urmă sunt E-uri. Este însă de remarcat că aceste vopseluri sunt toxice în cantități mari și în cazul în care, în timpul fierberii, coaja oului crapă,iar vopseaua pătrunde și colorează albușul ouălor pe care le mâncăm. După ce au fost vopsite, ouăle nu trebuie păstrate mai mult de 5-7 zile (cu condiția că stau la frigider). Mai mult, copiilor și femeilor însărcinate sau care alăptează, li se recomandă consumul oălor fierte doar în primele 2-3 zile.

 

Alternativă naturală! 

O alternativă a vopselurilor din comerț sunt metodetele naturale - foi de ceapă, varza roșie, sucul de sfleclă, curcuma, cafea etc. Adăugați acești agenți naturali de colorare într-un castron, adăugați două linguri de oțet și puneți la fiert timp de 30 minute, iar apoi strecurați vopseaua obținută și scufundați în ea ouăle.

 

Foto: eskipaper.com; rian.com.ua; liveinternet.ru

Adaugă comentariu

Închide