Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Ce poți face în primele 24 de ore de la naștere pentru o alăptare de succes

Ce poți face în primele 24 de ore de la naștere pentru o alăptare de succes

Primul și cel mai important cadou pe care i-l poți oferi copilului tău este să-l alăptezi. Însă, primele zile de alăptare nu sunt întotdeauna așa de perfecte cum se străduiesc unele mămici cu experiență să explice. Alăptarea nu este o floare la ureche. Chiar dacă este un proces natural, de cele mai multe ori începutul e destul de dificil și uneori descurajant. Pentru a te familiariza mai ușor cu acest proces, te ajutăm cu câteva sfaturi!

Vei reuși!

Putem compara alăptarea cu un dans nou, atât pentru tine, cât și pentru bebeluș, pe care amândoi va trebui să îl „prindeți” din mers. Cu exercițiu, dar și cu multă încredere că vei reuși, acest lucru se va și întâmplă. Spune-i partenerului tău, dar și celorlalți membri ai familiei care îți sunt apropiați, despre faptul că ai nevoie de ajutorul și de sprijinul lor. Nu te speria și nu te gândi că alăptarea va fi un proces dificil, este important să gândești pozitiv.

Alăptează cât de repede poți, după naștere

Prima oră din viața unui bebeluș este una incredibil de alertă, iar micuțul este gata să fie hrănit la un interval de timp de 20-45 de minute din momentul în care a venit pe lume. El va primi colostrul, considerat cel mai bun lapte datorită beneficiilor pe care le aduce sănătății. În plus, atunci când mama își pune bebelușul la sân, organismul ei eliberează oxitocina, un hormon care ajută la consolidarea legăturii dintre mamă și bebeluș.

Contactul piele la piele

În minutele de după naștere, când bebelușul este pus la pieptul mamei, are loc contactul piele pe piele dintre mamă și bebeluș. Este un moment emoționant, care ajută nu numai la alăptare, pentru că favorizează reflexul de eliberare a laptelui, ci și la reglarea temperaturii corpului nou-născutului, la echilibrarea pulsului și a respirației lui și la calmarea plânsului.

Alăptează bebelușul când are nevoie

Laptele matern se digeră foarte repede, iar stomacul unui bebeluș este extrem de mic, de aceea mănâncă des și puțin. Așa că este indicat să îți pui bebelușul la piept ori de câte ori îi este foame. În momentul în care îți alăptezi bebelușul la cerere, vei stimula și lactația. Este important de știut că fiecare bebeluș are ritmul său de a se hrăni, iar mămicile trebuie să țină cont de acest lucru.

Poți cere sfatul unui specialist în alăptare

La începutul drumului de mamă o să ai parte, alături de sentimentul de bucurie, și de sentimente de teamă. Ca să depășești momentele dificile legate de alăptare, cere sfatul unui consultant în lactație și alăptare înainte să naști, astfel încât să ai parte de toate informațiile necesare. De asemenea, te poți documenta citind cât mai mult despre ceea ce înseamnă alăptarea.

Ai grijă de tine

În perioada alăptării, ca și în perioada sarcinii, este foarte important să ai grijă de tine, să te hrănești sănătos, să nu faci excese de niciun fel, să respecți întocmai sfaturile medicului ginecolog și pe cele ale medicului pediatru. Este important să te hidratezi corespunzător, să încerci să te odihnești, să dai dovadă de multă răbdare și de mult calm.

 

Sursa: copilul.ro

Foto: nurturingbirth.co.uk

Share:

Articole recomandate