Specialiștii ne sfătuiesc să înlocuim pâinea cu mămăligă. Iată de ce!

Specialiștii ne sfătuiesc să înlocuim pâinea cu mămăligă. Iată de ce!

Mălaiul este un înlocuitor de nădejde al produselor de panificaţie, numit de specialişti „prietenul intestinului subţire”. În privința numărului de calorii, literatura de specialitate a stabilit că 100 de grame de mămăligă conțin doar 100 de calorii, adică la jumătate față de cât am primi din partea aceleiași cantități de pâine. În plus, preparatul pe bază de porumb oferă organismului carbohidraţi complecşi de bună calitate, care conferă energie, saţietate şi o mai bună digestie.

În America sunt suplimente cu amidon extras din porumb. Cu alte cuvinte, unii plătesc bani grei pentru un aliment pe care noi putem să-l facem, foarte ieftin, acasă. Mie, personal îmi place porumbul pentru că, în primul rând, nu are gluten, aceasta este o caracteristică foarte importantă. Îmi place pentru că vorbim despre o cereală sursă de amidon, sursă de carbohidrați complecși. Mă interesează și faptul că are conținut de carotenoizi, zeaxantină, acel colorant natural care dă culoarea galbenă bobului de porumb, un antioxidant foarte bun. Există chiar niște studii efectuate pe mămăliga rece care demonstrează că are un indice glicemic destul de scăzut și chiar un efect prebiotic”, a declarat nutriționistul Cristian Mărgărit.

Diferența dintre pâine și mămăligă este dată de absența glutenului. Glutenul este o proteină care are și beneficii dar din păcate vine și cu un aport însemnat de riscuri.

„Pentru că tot e la mod alimentația fără gluten, vă sugerez mămăligă în loc de pâine. Ca și făina, mălaiul face parte din categoria glucidelor lente, conține amidon care se absoarbe treptat în sânge și ne ține de foame 3-4 ore. Spre deosebire de pâinea proaspătă care e făcută cu drojdie și fermentează, mămăliga nu balonează. În plus, nu conține gluten, acea proteină din cereale care e tolerată mai greu de unele persoane”, a adăugat nutriționistul Mihaela Bilic..

Ea mai spune că în boabele de porumb există mulți carotenoizi (de unde și culoarea galbenă), pigmenți din care se sintetizează vitamina A. Prin urmare, mămăliga face bine la piele și la vedere iar conținutul mare de fibre o recomandă pentru problemele de tranzit intestinal.

Mihaela Bilic mai spune că o felie de mămăligă la cantitatea de calorii este echivalentă cu o felie de pâine, adică 70-80cal. Deși 100g mămăligă au 70cal, iar 100g pâine au 230cal nu faceți greșeala să credeți că mămăliga nu îngrașă. O felie de mămăligă e grea (are 100g) în timp ce felia de pâine e ușoară (25g) ceea ce face ca în final să fie echivalente. Dacă vorbim de mămăliga caldă socotiți că 3 linguri corespund unei felii.

Concluzia e că mămăliga reprezintă o alternativă sănătoasă la pâine și ne scapă de balonări. Dar de îngrășat, îngrașă la fel.

 

Sursa: doctorulzilei.ro; svoimirykami.club

Adaugă comentariu

Închide