Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Unde găsim grăsimile sănătoase

Unde găsim grăsimile sănătoase

Un procent de 20-30% din aportul de calorii zilnice ar trebui să fie reprezentat de cel provenit din grăsimi. Dacă regimul tău alimentar zilnic presupune consumul a 1500 calorii, 450 dintre acestea este bine să fie reprezentate de grăsimi sănătoase. Grăsimile din categoria Omega 3 şi Omega 6 au numeroase beneficii pentru organism.

Astfel, acestea:

- Reprezintă o sursă de energie importantă;

- Contribuie la menţinerea echilibrului hormonal;

- Asigură asimilarea corespunzătoare a vitaminelor solubile A, D, E şi K;

- Oferă organismului doi acizi graşi esenţiali pentru buna sa funcţionare: acidul linoleic (ALA) şi cel linolenic (GLA);

- Ajută la reglarea nivelului de colesterol bun în organism;

- Sunt benefice pentru sistemul cardiovascular, întrucât contribuie la menţinerea sănătăţii inimii;

- Ajută organismul să îşi menţină temperatura optimă;

- Reduc riscul de apariţie a afecţiunilor neurodegenerative precum Parkinson şi Alzheimer;

- Contribuie la dezvoltarea fătului în timpul sarcinii;

- Stimulează producerea celulelor cu rol de apărare a organismului.

Grăsimile sănătoase, benefice pentru organism sunt cele nesaturate (mononesaturate şi polinesaturate):

Grăsimile mononesaturate – reprezintă o sursă bogata de vitamina E şi reduc riscul de dezvoltare a afecţiunilor cardiovasculare. Le găsim în măsline, avocado, seminţe crude de susan şi dovleac, ulei de măsline, nuci, fructe oleaginoase.

Grăsimile polinesaturate – contribuie la reducerea trigliceridelor şi a colesterolului din organism şi se regăsesc în principal în uleiurile vegetale precum cel de măsline sau în peştele gras precum somonul, păstrăvul, tonul sau macroul.

Alimente care conţin grăsimi sănătoase:

- avocado,

- seminţe de in,

- fructe oleaginoase (nucile, fisticul, alunele de pădure),

- peştele gras (somonul, tonul, păstrăvul, heringul şi macroul).

 

Sursa: csid.ro; bhub.com.ua

Share:

Articole recomandate