Odoraș.

Odoraș.

Tedi

6 rețete delicioase cu GUTUI pentru o toamnă aromată

6 rețete delicioase cu GUTUI pentru o toamnă aromată

 

Ar fi păcat să nu profităm de toate splendorile gastronomice ale toamnei. Gutuile aurii ne fac din ochi şi e greu de rezistat tentaţiei. Gutuile au proprietăţi nutritive importante pentru sănătate, dar şi un gust unic. Inspiraţi-vă din aceste rețete şi treceţi la treabă! Preparaţi gustoşenii de care toată familia va fi încântată!

 

Pui cu gutui

Ingrediente: carne de pui, ulei, sare, 2 gutui, zahăr caramel.

Mod de preparare: Într-o tigaie cu puţin ulei punem carnea de pui să se prăjească. Separat fiecare gutuie se taie în două, se scoate mijlocul şi se taie cuburi. După ce am prăjit ușor carnea, o luăm de pe foc. Într-un vas punem puţin ulei, carnea prăjită şi cuburile de gutui. Peste ingrediente se adaugă apă minerală cât să cuprindă, apoi adăugaţi şi zahăr caramel (acesta se formează din 2 linguri de zahăr şi puţină apă, maxim 1 ceşcuţă). Se pune la cuptor, dar mare grijă, vasul neapărat trebuie acoperit cu un capac, astfel se menţine gustul. Este gata când bucăţile de gutui şi carnea sunt rumenite.

 

Gutui umplute cu cremă de nuci

Ingrediente: 2 gutui mari, 20 g unt, 3 linguri miere,  200 ml suc de portocale, 80 g miez de nucă, 60 g stafide, 150 g brânză mascarpone,1 linguriță coajă de lămâie,1/2 linguriță scorţişoară măcinată, 2-3 cm baton de vanilie

Mod de preparare: Se spală bine gutuile, se şterg cu un prosop absorbant de bucătărie şi se taie în două. Se scot cu atenţie sâmburii şi se pun pe un platou jumătăţile de gutui. Se amestecă untul cu o lingură de miere şi 3 linguri suc de portocale. Se ung jumătăţile de gutui cu această compoziţie şi se aşază într-o tavă tapetată cu folie de aluminiu. Restul de suc de portocale se toarnă în tavă. Se bagă apoi în cuptorul încins în prealabil şi se coc gutuile la foc potrivit, timp de 45 de minute, până se înmoaie. Dacă mai este nevoie, se mai poate turna în tavă suc de portocale sau apă. Între timp, nucile se taie mărunt şi se amestecă cu stafidele şi cu brânză mascarpone, coaja de lămâie, restul de miere, scorţişoara şi batonul de vanilie fin tocat. Se scoate tava din cuptor şi peste fiecare jumătate de gutuie se pune crema de nuci şi se mai dă la cuptor pentru încă 10 minute. Se servesc după ce s-au răcit.

 

Tartă cu gutui

Ingrediente: Pentru aluat: 150 g făină, 60 g zahăr, 75 g unt moale, un praf de sare, 2 linguri de apă rece, coajă rasă de la o jumătate de lămâie. Pentru umplutură: 500 g gutui, 30 g zahăr, 2 ouă întregi, 150 g smântână, zeama de la 1/2 lămâie, zeama de la o portocală, 100 ml suc de portocale roşii. Pentru topping: miere şi scorţişoară.

Mod de preparare: Se începe cu spălatul şi decojitul gutuilor, apoi se curăţă şi se taie în cubuleţe. Se stropesc cu zeamă de lămâie şi se lasă deoparte. Portocala se stoarce, sucul acesteia amestecându-se cu zeama de lămâie. Sucul se pun într-o cratiţă la fiert împreună cu zahărul. După ce zahărul s-a topit şi lichidul a dat în fiert, se pun gutuile. Se lasă 2 minute până se înmoaie puţin. Se scot gutuile din zeamă şi se pun la răcit.

Între timp preparăm aluatul, amestecând făina cu untul, zahărul şi coaja de lămâie rasă mărunt, sarea şi apa. Se frământă bine până se obţine un aluat omogen. Aluatul se întinde într-o formă de tartă, ridicându-l şi pe margini. Tava se pune la rece în frigider. Când fructele şi zeama s-au răcit se scoate tava din frigider şi se repartizează gutuile pe toata suprafaţa acesteia. Ouăle se bat bine cu smântâna, se adaugă zeama şi se deşartă peste gutuile din tavă. Se dă tarta la cuptorul încins şi se coace aproximativ 30-40 minute la foc mic. Între timp amestecaţi mierea cu scorţişoara şi cu o pensulă se unge tarta. Se mai lasă în cuptorul stins 10 minute.

 

Sufleu de gutui

Ingrediente:1kg gutui, 6 albuşuri,1 cană zahăr, 1 lămâie,1/2 linguriţă scorţişoară, 2 plicuri zahăr vanilat, 30g unt.

Mod de preparare: Gutuile spălate şi tăiate cubuleţe le punem la fiert într-un vas cu 1cană de apă şi zahăr. După ce au fiert foarte bine, le mărunţim bine cu blenderul. Dacă e nevoie le trecem şi prin sită pentru a obţine o pastă fină, iar după ce s-a răcit, încorporăm albuşurile bătute spumă cu un pic de zahăr vanilat. Adăugăm coaja rasă de lămâie şi scorţişoară. Amestecăm uşor totul şi porţionăm în vase de ceramică unse cu unt, după care dăm la cuptor 30min.

 

Compot de gutui

Ingrediente: 4 litri de apă, un kilogram de gutui (cu coajă și cotor), 500 g zahăr, unul-două bețe de scorțișoară (după gust), două steluțe de anason, două batoane de vanilie

Mod de preparare: Spălăm bine gutuile pentru a îndepărta tot puful, după care le curățăm de coajă și le scoatem cotorul. Tăiem gutuile felii potrivite, pe lungime. Într-o bucată de bumbac așezăm toate cojile și cotoarele gutuilor.
Punem apa într-o oală suficient de încăpătoare, adăugăm zahărul, condimentele, feliile de gutui, dar și sacul cu cojile și cotoarele gutuilor. Lăsăm la fiert circa 3 ore. Turnăm compotul fierbinte în borcane sterilizate sau îl consumăm proaspăt.

Notă: Compotul călduț de gutui e bun pentru durerile de gât și răceală.

Piureu de gutui

Ingrediente:  2-3 gutui, 5-6 linguriţe de zahăr, zeamă de la o jumătate de lămâie şi 100 ml apă. 

Mod de preparare: curăţăm gutuile de coajă şi le punem în robotul de bucătărie, tăiate în bucăţi. Le stropim cu zeamă de lămâie. Le mărunţim cât mai fin. Se poate folosi şi răzătoarea manuală.  
Adăugăm apa şi zahărul şi punem gutuile răzuite la fiert, la foc mic pentru aproximativ 30 de minute. Amestecăm constant. Se mai poate adăuga câte puţină apă dacă este nevoie. Dacă gutuile ţi se par suficient de dulci, se poate renunţa la zahăr. După ce piureul se răceşte, se poate păstra la frigider în borcan închis ermetic, pentru câteva zile. Se poate servi simplu, cu pâine prăjită (toast), biscuiţi sau poate fi folosit ca umplutură pentru prăjituri.

 

Să aveţi poftă mare! 

Share:

Articole recomandate