Rețeta nucilor umplute - gustul copilăriei noastre

Rețeta nucilor umplute - gustul copilăriei noastre

Nucile umplute sunt preferate nu doar de cei mici, dar și de noi, mai ales când în minte ne vine cuvântul „acasă”, or, anume acest deliciu are gustul copilăriei noastre. Rețeta nucilor umplute e destul de veche, într-u cât acestea nu lipseau de pe masa de sărbătoare. Azi, preferăm să le cumpărăm gata făcute din comerț, decât să le facem noi, dar totuși nu se compară cu nucile preparate de veritabilele gospodine. Caută forma prin bucătăria bunicii sau pe la piață și încearcă să îți surprinzi familia cu acest minunat desert de sărbători.

Rețeta nucilor cu umplutură e simplă, nu ai nevoie decât de forma specială și răbdare!

Ingrediente pentru aluat:

- 200g de unt (preferabil cu 80% grăsime)

- 650g de făină (începe cu 600 de grame şi mai adaugă în cazul în care consideri că e nevoie; aluatul trebuie să iasă moale, dar suficient de ferm încât să poţi lucra uşor cu el)

- 4 ouă (3 dacă sunt foarte mari)

- 3-4 linguri de zahăr (în funcţie de cât de dulce îţi doreşti să fie aluatul, doar ţine cont de faptul că poţi tăvăli nucile umplute prin zahăr pudră la final)

- 1 pliculeţ de praf de copt

 

Ingrediente pentru cremă:

- marginile rămase după cosmetizarea „cojilor" + biscuiţi simpli, cât e necesar ca să obţii după combinarea celor două o cantitate de aproximativ 200 de grame

- 150 g de zahăr pudra

- 200g de nuca mărunţită

- o esenţă de rom

- o lingură plină de cacao de bună calitate

- lapte - aproximativ 200 ml sau cât e nevoie pentru a aduce crema la consistentă dorită

 

Mod de preparare:

1. Pentru a prepara aluatul, bate untul cu zahărul până ce obţii o pastă fină.

2. Adaugă ouăle unul câte unul.

3. Încorporează treptat făina în care adaugă şi pliculeţul de praf de copt.

4. Frământă uşor aluatul, doar cât să îl aduci la un loc într-o bilă.

5. Formează biluţe de aproximativ 5-7 grame din aluat - este suficient pentru cele mai multe tipuri de forme. Fă doar câteva, însă, încearcă-le în formă şi ajustează-le apoi dimensiunea în funcţie de cât e nevoie.

6. Unge forma în interior cu ulei sau unt topit, pune biluţele de aluat în ea, pune forma pe aragaz, preseaz-o bine şi las-o pe foc pentru câteva minute pe ambele părţi. După prima „tură" vei ştii exact care este timpul ideal de coacere. Când sunt gata, „cojile" se vor desprinde uşor de pe formă. Dacă e cazul, le poţi ajuta uşor cu vârful unui cuţit sau cu o furculiţa.

7. De cele mai multe ori cojile din aluat nu vor ieşi perfecte, aşa că ajustează-le marginile cu ajutorul unui cuţit şi păstrează bucăţelele pentru cremă.

8. Pentru a prepară crema doar amestecă bine ingredientele menţionate mai sus şi adaugă cât lapte e nevoie pentru a o aduce la consistentă dorită, dar ține cont de faptul că umplutura trebuie să fie destul de groasă, pentru  a nu se prelinge.

9. Umple cojile cu cremă şi lipeşte-le uşor. Şterge excesul de pe margini cu un şerveţel de bucătărie.

Sărbători delicioase!

Sursa: realitatea.net, yve.ro

Adaugă comentariu

Închide