Sănătate la borcan: Gem de gutui și nucă

Sănătate la borcan: Gem de gutui și nucă

Toamna este cel mai bogat anotimp, căci ne oferă din belșug cele mai bune fructe și cele mai sănătoase produse – cum ar fi miezul de nucă. Așa că vă propunem să profitați din plin de bunătățile tomnatice și să pregătiți un gem foarte gustos, aromat și sănătos – din gutui și nucă.

Ingredientele necesare:

- 1,2 kg de gutui fără cotor și semințe;

- 600 g de zahăr (dar puteți reduce cantitatea după propriul gust, noi credem că la multe gemuri și deserturi se cam exagerează cu cantitatea de zahăr)

- 150 ml de apă

- 200 g miez de nucă

- o lămâie

Preparare:

Gutuile se spală bine de puf,se taie pe jumătate pentru a scoate cotoarele și semințele și se dau pe o răzătoarea mare, se amestecă cu zahărul, apa și se pun la fiert.

Când începe să se lege, se adaugă nuca și lămâia tăiată felii sau cubulețe și se continuă fierberea până se obține consistența dorită și un sirop bine legat. Când este gata, se oprește focul, se lasă să se răcorească puțin,apoi se pune în borcanele spălate și uscate bine în prealabil, și se închid ermetic.

Pentru a verifica dacă gemul este gata, se pun 2-3 lingurițe pe o farfurie și dacă după răcire s-a întărit iar fructele sunt fierte, înseamnă că gemul este gata .

Gemul nu trebuie fiert mult,deoarece prin fierbere se distrug vitaminele,iar înroșirea forțată a gutuilor distruge substanța care ajută la gelificare - pectina.

 

Sursa: .petitchef.ro; delabogdana.wordpress.com; delicatesa.ro; bucatareselevesele.ro

Adaugă comentariu

Închide